Početna

art and text malaDnevni boravak Rojca u četvrtak u 19 sati, započinje s ciklusom predavanja o suvremenim umjetničkim praksama pod nazivom "Think again". Marko Vojnić, umjetnik/autor i predavač, predstavit će kroz ovaj ciklus, teorije i primjere za bolje razumijevanje suvremene umjetnosti. Pokušat će odgovoriti na učestala i nikada u potpunosti razriješena pitanja: Što je suvremena umjetnost? Što je autorstvo umjetničkog djela? Koja je uloga umjetnosti u društvenom sustavu? U kakvom su odnosu estetika i umjetnost danas, koji je značaj estetske komponente umjetničkog djela? Kako definirati umjetnost sada, koja nastaje u trenutku dok o njoj govorimo? Kako proširiti pojam "umjetničko djelo" na umjetnički proces ili projekt?

 

Prvo predavanje pod nazivom "Art and Text" bavi se ulogom teksta u suvremenoj umjetnosti (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost). "Art and Text", umjetnost i tekst,  prati širok spektar umjetničkih aktivnosti s područja vizualnih umjetnosti u kojima je riječ bila sastavni dio djela, počevši od prvih primjera avangardnih umjetnika iz dvadesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas.

Odnos diskurzivnog i nediskurzivnog aspekta umjetničkog djela treba tražiti u svakom pojedinom opusu, stoga je predavanje sastavljeno od četiri djela (tekst, kontekst, semiotekst, tekstualnost) koji obrađuju svaki svoje doprinose, ali i vode računa i o povijesnom slijedu kojim su se kretali umjetnici: dadaizam, konstruktivizam, nadrealizam, konkretna poezija, neoavangarda, konceptualna umjetnost, transformacije konceptualne umjetnosti, "nova umjetnička praksa", umjetnost postmoderne itd.

Slova, riječi, sintagme... javljaju se u strukturi slike često kao citat, kolaž ili montaža, što je svojstveno primjerima konstruktivizma i nadrealizma. Konkretna je poezija od 1950. godine generirala shvaćanje da su jezik i značenje riječi i slova vizualna supstancija. U  konceptualnoj se umjetnosti umjetnički predmet ili događanje zamjenjuju tekstom, a u praksi koja prekoračuje medijske okvire i povezuje različite medije, karakteristično za recimo sedamdesete godine prošlog stoljeća, dolazi do plodnog susreta verbalnog i vizualnog. Prijenos teksta u kontekst likovne umjetnosti s naglašenom istovrijednosti jednog i drugog čest je u našem postmodernom vremenu.

Marko Vojnić rođen je 1980 u  Puli. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007.  2009. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a djela mu se nalaze i po muzejskim zbirkama.  Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002.

Predavanje "Art and text" ovog četvrtka (6.10) započinje u 19 sati u Dnevnom boravku Rojca.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.