Početna

 

vjera-u-dijalog-poster

Predstavljanje knjige "Vjera u dijalog: sekularno i religijsko u razgovoru" urednika Zorana Grozdanova i Nebojše Zeliča u izdanju CeKaDe i Ex librisa iz Rijeke, a koja sadrži razgovore fra Ivana Šarčevića, Viktora Ivančića, fra Drage Bojića, Predraga Lucića, Željka Tanjića i Hrvoja Jurića, te predavanja Terese Forcades, Regine Ammicht-Quinn i Norberta Recka, održat će se u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 16.02. od 19 sati u okviru ciklusa "Permesso di soggiorno". "Važno je započeti dijalog o najdubljim pitanjima između vjernika i ateista u kojemu će na suprotnim stranama stajati i dvojica urednika ove knjige". Knjiga je proizašla iz ciklusa javnih predavanja i tribina pod nazivom ‘Religija i javnost’ održanih od rujna 2014. do svibnja 2015. na riječkom Filozofskom fakultetu i u Art kinu Croatia.


U predgovoru naslovljenom "Pluralizam u (ne)slaganju" objašnjavaju urednici Zoran Grozdanov i Nebojša Zelič, ove javne razgovore inicirao je tadašnji dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci Predrag Šustar, a zadatak im je bio "propitati mjesto i ulogu religijskog argumenta u javnoj sferi", te "ponuditi drugačija gledišta (...) u odnosu na stavove koji prevladavaju u hrvatskom javnom prostoru". U knjizi autori propituju mogu li se pripadnici različitih, a ponekad i dijametralno oprečnih svjetonazora složiti u određenim relevantnim društveno-političkim, ali i moralnim temama i mora li nužno netko tko s religijskim argumentima ulazi u javnu raspravu biti unaprijed percipiran kao konzervativan ili ultrakonzervativan pripadnik društva. Na prvi pogled rekli bismo da su u ovoj knjizi suprotstavljeni svećenici i teolozi s jedne, te ateistički intelektualci s druge strane. Međutim, urednike knjige vodilo je uvjerenje da "ateist i vjernik mogu (...) zajedno raditi na promicanju zajedničke slike boljeg društva", a "sekularni prostor predstavljati zajedničko tlo na kojemu i vjernici i nevjernici, kao i svi oni između toga, mogu zajednički doprinijeti razvoju ljudskog društva".
S urednicima knjige razgovarat će Bojan Žižović, a poseban gost predstavljanja bit će poznati riječki glazbenih i umjetnik Damir Urban redovan gost predavanja iz ciklusa javnih predavanja i tribina pod nazivom ‘Religija i javnost’.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.