Početna

Under Cover plakat-page-001U petak 24. veljače u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca otvorit će se izložba „Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije“ koju potpisuje zagrebački kustoski kolektiv emge.Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije projekt je nastao slučajnim pregledavanjem novih izdanja nezavisne glazbe na internetskoj platformi bandcamp.com. Začetak ideje pokreće formiranje kustoskog kolektiva emge čiji članovi nastoje proučavati povjesničarsko-umjetničke teme u popkulturnom okruženju s primjesom teoretskog pristupa. Naslov izložbe kao igra riječi daje naslutiti cilj izložbe – otkrivanje značenjskih elemenata svakog zasebnog omota (eng. cover). Unatoč povjesničarsko-umjetničkom pristupu temi, istraživanje i konačni produkt zasnivaju se primarno na korespodenciji i razgovoru s umjetnicima i glazbenicima. U središte istraživanja postavljaju se grupacije i glazbenici nezavisne glazbene scene (independent music, indie) i njihovi omoti albuma koji svojim djelovanjem odolijevaju komercijalnim pristupima unutar glazbene industrije.

 

Izložba Under Cover bavi se apostrofiranjem vizualnog identiteta albuma nezavisnih bendova i glazbenika okupljajući mnogobrojna imena nezavisne, underground i demo hrvatske i regionalne scene i prezentirajući pedeset omota albuma kojima se stvara kontekstualni okvir za buduće promatranje vizualnog aspekta nosača zvuka, ali i mnogobrojnih umjetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Riječ je o pregledu značajnijih izdanja u posljednjih 10 godina s naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija. Područje bivše Jugoslavije je zanimljivo jer predstavlja neku vrstu translokalne, tj. regionalne scene (sve se države razvijaju u usponu pop i rock kulture i ikonike) koja ovisno o žanru djeluje i utječe na strujanja unutar pojedinih država, ali je nedovoljno obrađeno od raspada SFRJ što daje prostora novim spoznajama i zaključcima. Upravo iz tog razloga važno je uključenje regionalnog konteksta indie kulture u projekt Under Cover.

Vizualne umjetnosti kao popratni sadržaj glazbenog proizvoda nisu često viđena tema u hrvatskim galerijskim i muzejskim prostorima. Prvi pokušaj unošenja omota rock albuma u izložbeni prostor realizirao je Darko Glavan 1974. godine u zagrebačkom Studentskom centru. 2006. godine članovi Društva za istraživanje pop kulture (Branko Kostelnik, Vanja Babić, Željko Marciuš i umjetnički tandem Bachrach-Kristofić) organiziraju izložbu pod naslovom „Sound &Vision – Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe“ u zagrebačkoj galeriji Forum. 2009. godine Glavan priprema izložbu u Muzeju za umjetnost u obrt na temu „Dizajn u ritmu muzike za ples: Rock i likovnost“ koja nije održana zbog autorove smrti, što je ujedno i posljednji pokušaj samostalne izložbe na temu omota albuma. Usprkos prijašnjim izložbama, Under Cover predstavlja prvu izložbu posvećenu omotima isključivo nezavisnih sastava i glazbenika.

Izložbom se želi pojasniti uloga samih vizuala koji variraju u temama, pristupima i tehnikama. Bez dodatne alokacije u već navedene podjele, stavlja se naglasak na svaki pojedini omot koji danas više nego ikad predstavlja važan medij u obliku poruke ili estetski privlačnog vizuala. Kultura interneta promijenila je percepciju medijskih sadržaja pa tako i omota koji su dostupni u svakom trenutku, a da ne iziskuju značajnije produkcijske napore.

Upravo zbog toga se mnogi hrvatski i regionalni bendovi odlučuju za DIY omote koji daju mnogo intimniji uvid ne samo u vizual, nego i glazbeni aspekt nosača. Česte su također suradnje s bliskim prijateljima i poznanicima indie glazbenika gdje se opet uski krug ljudi uključenih u projekt može protumačiti premisom nezavisnog autorstva – autentičnost je sve. Sav materijal i interpretacije nastale su u suradnji kustoskog kolektiva i pripadajućih autora i glazbenika pri čemu se naglasak stavljao na autorsku interpretaciju kao način vrednovanja rada i autorstva.

Sudjelovanje mnogih dizajnera, likovnjaka i amaterskih umjetnika govori o potencijalnoj vrijednosti vizuala kao umjetničkog djela i mogućnostima zasebnog izlaganja omota kao djela. Istovremeno se izložba bavi idejnim začecima, motivom i procesom nastajanja, što albuma kao glazbenog produkta, što vizuala kao prve zaprimljene poruke kod publike. Iznoseći različite estetike, šarolike poetike i razmišljanja, postav i popratni katalog daju kontekstualni okvir koji predstavlja jednu viziju interpretativnog prikaza, ali istovremeno ostavlja mnogo prostora za drugačiji diskurs.

Izložba se može razgledati od 24. veljače do 16. ožujka svakim radnim danom od 17 do 21 sat u Dnevnom boravku Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.