Početna

Consuelo CagnatiU subotu, 22. travnja 2017. u 20 sati, u sklopu programa Druženje s umjetnicima u prostoru Gradske radionice u Puli održat će se prezentacija i razgovor s Consuelo Cagnati, talijanskom autoricom, glumicom, i redateljicom koja će predstaviti svoje umjetničko djelovanje i koncept Teatro Civile.  Kao primjer izvest će tekst Franca Rame uz glazbenu pratnju Marka Olujića, a završit će performansom plesa s vatrom. Večer će se nastaviti uz tradicionalno improvizacijsko glazbeno druženje. Consuelo Cagnati završila je fakultetScienze della Formazionei diplomirala glumu na Accademia Internazionale dell’Attore di Roma. Posvećena je socijalnom teatru, a vodila je više radionica za osobe s invaliditetom, romsku djecu i mlade iz  neuropsihijatrijskih institucija i zatvora za mlade u Napulju. U posljednje vrijeme u suradnji s Teatro delle Condizioni Avverse  i  Libera e l'Arci, napisala je, režirala i igrala u dvije predstave na temu mafije.

Consuelo Cagnati smatra kako teatar predstavlja sredstvo, a ne cilj i to na način da se istaknu činjenice i situacije o kojima se mora govoriti. Pri pisanju svojih kazališnih djela provodi intervjue i prikuplja mnoštvo osobnih priča o imigrantima, ženama, prekarnim radnicima i aktivistima. Pojam Teatro Civile uobičajeno označava predstave koje na kazališnu scenu donose teme s političkom i socijalnom relevantnošću. U Italiji se ta vrsta kazališta  pojavljuje kao najvitalniji oblik suvremenog teatra. Predstave se održavaju izvan tradicionalnih kazališnih produkcija, a glumci ne interpretiraju određene karaktere. Oni ne dolaze na pozornicu kao profesionalci već kao osobe sa svojim gledištima i kredibilitetom. Na taj način predstava ima informativnu i obrazovnu funkciju. Teatro Civile spada u socijalnu umjetnost, to je umjetnička forma koja se bavi društvenim problemima i dovodi na pozornicu fragmente zajedničke povijesti kao i goruća dnevna pitanja, ne samo da predoči činjenice već kako bi se reflektirale građanske inicijative i razmišljanja. To je oblik kazališta koji se ne obraća pasivnoj publici, već traži  gledatelje koji su zainteresirani i propituju važna pitanja kao što su ekonomija, ratovi, ekologija, različitosti i transparentnost. U konačnici, ova vrsta teatra publiku uključuje kao dio specifične ljudske zajednice. Umjetnici, organizacije i pokreti koji djeluju na socijalnoj i građanskoj fronti aktivni su i prepoznatljivi, a pored slavnih imena kao što su Dario Fo, Giorgio Gaber, Beppe Grillo, Marco Paolini nalaze se mnogi drugi koji rade na ostvarenju kazališta u smislu i s motivom kolektivnog angažmana.

Linkovi:

http://www.ilfattoquotidiano.it/blog/ccagnati/

http://www.condizioniavverse.org/chi-siamo/collaboratori/

Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova 

Nadolazeći događaji

Petak, 17 Tra 2020 20:00 – 23:00

Petak, 15 Svi 2020 20:00 – 23:00

Petak, 12 Lip 2020 20:00 – 23:00

Srijeda, 23 Pro 2020 18:30 – 21:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.