Početna

P1040965-minU subotu, 20. svibnja 2017. u 20 sati započinju ovosezonska događanja u vrtnom prostoru Gradske radionice, ovaj put uz posebnu projekciju fragmenata video i foto materijala snimljenih tijekom otvorenja ovogodišnje međunarodne izložbe likovne umjetnosti 57. Bijenala u Veneciji. Nakon prezentacije druženje se nastavlja uz neformalno glazbeno improviziranje. 57. Bijenale u Veneciji otvoren je 13. svibnja, a može se posjetiti do 26. studenog. Na glavnoj izložbi sudjeluje 120 umjetnika iz 51 države dok se u programu nacionalnih predstavljanja ove godine predstavlja 86 zemalja sa svojim samostalnim umjetničkim programima. Glavna izložba i većina nacionalnih paviljona smješteni su na Giardinima i Arsenalima, ali osim toga u različitim prostorima po Veneciji postavljena su još 22 službena popratna umjetnička događanja.

Ali čak ni to nije sve što se može vidjeti jer su u venecijanskim muzejima i galerijama otprilike u isto vrijeme otvorene brojne izložbe vrijedne posjeta što predstavlja više tisuća izloženih radova i autora, a jedan dio moći će se pogledati u fragmentima video i foto materijala kojeg je snimio Boris Bogunović, član Gradske radionice tijekom otvorenja Bijenala u Veneciji.

Bitno je istaknuti da je glavnu izložbu ovogodišnjeg bijenala pod nazivom VIVA ARTE VIVA osmislila Christine Macel, francuska povjesničarka umjetnosti. Prilikom najave izložbe ona je ustvrdila kako danas, u svijetu prepunom sukoba i šokova, umjetnost predstavlja posljednju liniju obrane za refleksiju, individualno izražavanje, slobodu i postavljanje fundamentalnih pitanja. Na taj način umjetnost predstavlja posljednju utvrdu, poseban vrt kojeg treba uzgajati iznad i onkraj svih trendova ili osobnih interesa. Umjetnost tako stoji kao jasno artikulirana alternativa individualizmu i ravnodušnosti. Christine Macel smatra da je uloga, glas i odgovornost umjetnika unutar okvira suvremenih rasprava danas važnija nego ikad ranije, a upravo unutar i pomoću individualnih umjetničkih inicijativa, svijet sutrašnjice poprima oblik koji, iako ne u potpunosti,  umjetnici bolje intuiraju od bilo koga drugog.

Link:

http://labiennale.org/it/arte/index.html

Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova

Najave događanja

Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.