Početna

foto taritas 01U srijedu, 19. srpnja 2017.  u 21:00 sat, u programu "Druženje s umjetnicima" Gradske radionice, ak. slikar Igor Taritaš koji na svojstven način spaja tradicionalno i konceptualno, održat će prezentaciju na temu perspektive i prostora. Ovu temu ilustrirat će primjerima svojih radova uz objašnjenje osobnog pristupa tretmanu slikarske površine. Osim toga, razvoj perspektive po povijesnim razdobljima povezat će s razvojem dječje perspektive. Po njegovom mišljenju, uloga slikarstva i umjetnosti općenito, jest propitati vrijeme u kojemu živimo, zabilježiti ga te ostaviti generacijama koje dolaze, dok se problem koji posebno naglašava odnosi na malu zainteresiranost i nerazumijevanje suvremenog vizualnog jezika. On pritom ističe: "Umjetnost ne može mijenjati svijet, ali može promijeniti pogled na svijet."

Prostor je centralni motiv Taritašovih radova, i to ne samo fizički prostor. U svojim radovima prikazuje ih kao nadrealne i melankolične, a interijeri su lišeni suvišnih elemenata. Dekonstrukcijom dolazi do željenog izričaja i stvaranja metafizičkih prostora koje prožima duboka samoća, melankolija, neizvjesnost i prolaznost. Prostore gradi plohama, a pri stvaranju teksturalnih površina više se koristi "zidarskim" nego slikarskim pristupom. Na taj način naslikani prostori postaju metafora za vlastite zidove, odvajanja i ograničenja. Postavljanjem znakova zabrana i usmjerenja želi naglasiti da svjetonazor koji živimo ograničava našu slobodu kretanja dok motivi vrata i stepenica simboliziraju otvorenost kojom se probijaju ograničenja, ma kamo nas to odvelo. On razigrava našu percepciju prostora, kompozicijama pojačava perspektivnost, otvara prostore, te gotovo u potpunosti apstrahira motive u slici. Tako oslikane kadrove valja promatrati kao pažljivo oblikovanu scenografiju koja služi uspostavi dijaloga među oprečnim stranama. Iako vjeran realizmu, u njegovom se radu očituje  razvoj kroz redukciju sadržaja i kompleksnost prostornih motiva, enformelistički tretman površine i boje, te prikaze dehumanizirajućih prostora.

Igor Taritaš rođen je 1987. u Pakracu, a živi i radi u Hercegovcu i Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na desetak samostalnih i  na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i  inozemstvu. Od 2012. član je HDLU-a u Zagrebu. 2016. izlagao je na Bijenalu slikarstva u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu, na  grupnoj izložbi „Exporting Zagreb“, u Narodnom muzeju u Gdansku u Poljskoj nakon čega  samostalno izlaže u renomiranoj Galeriji 2CforART u Salzburgu u Austriji te na grupnoj izložbu JUNGE KUNST AUS KROATIEN u St.Poltenu također u Austriji. 2017. pozvan je da svoje radove izlaže na velikoj grupnoj izložbi „Grand Salon“ 2017. Villa Berberich u Njemačkoj. Slike  Igora  Taritaša nalaze se  u privatnim kolekcijama u  Engleskoj, SAD-u i Australiji. Od 2015. radi kao učitelj likovne kulture u OŠ“Antun Mihanović“ u Batrini.

Ulaz na sve programe i aktivnosti Gradske radionice je besplatan.

Link:   http://taritasigor.blogspot.hr/

Programe Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Pula i Zaklada Kultura Nova 

Najave događanja

22 Lipanj 2018 - 28 Srpanj 2018, 21:00 - 21:00


03 Srpanj 2018 - 29 Srpanj 2018, 10:00 - 01:00


25 Srpanj 2018 - 26 Srpanj 2018, 22:00 - 01:00


12 Kolovoz 2018 - 13 Kolovoz 2018, 20:00 - 01:00


Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.