Početna

kine dok plakat maliKineDok ciklus ulazi u završnicu u kojoj će se od ponedjeljka 11. prosinca do srijede 13.prosinca u Dnevnom boravku Rojca prikazati tri dokumentarna filma iz ovogodišnje ponude.
Završnicu treće sezone KineDoka otvorit će film „S djedom do mjeseca“ norveškog redatelja Davida Alraeka. Redatelj pokušava stvoriti nova sjećanja svome djedu kojem je dijagnosticirana demencija. Davidov djed Kåre radio je kao izumitelj, a živio kao pustolov. Revan sakupljač uspomena bio je pun fantastičnih ideja i uvijek na putovanju.

Također, Davidov superjunak iz djetinjstva i osoba koja mu je poklonila prvu kameru. Kada Kåreu dijagnosticiraju demenciju i smjeste ga u starački dom, David se uplaši da bi Kåreove uspomene i životni elan mogli zauvijek nestati. Ipak, djed Kåre još nije spreman prepustiti se sudbini te nastavlja inspirirati Davida da i dalje traži nove pustolovine i nove uspomene. S djedom do mjeseca topao je i duhovit film, koji isprepliće stare djedove uspomene sačuvane na arhivskim snimkama i redateljevu devetogodišnju potragu za novim uspomena za djeda i s djedom.
Film je snimljen 2016. godine, traje 46 minuta, a projekcija započinje u 19 sati.
Trailer: https://vimeo.com/213723392

Narednog dana, u utorak 12.12 s početkom u 19 sati, bit će prikazan poljski dokumentarni film „Kraljica tišine“ koji potpisuje redateljica Agnieszka Zwiefka. „Kraljica tišine“ je priča o gluhoj djevojčici iz ilegalnog romskog naselja koja bježi u svijet ritma, plesa i mašte. Desetogodišnja Denisa u mnogim je pogledima izopćena. Ilegalna je stanovnica romskog naselja u Poljskoj, žensko je dijete u patrijarhalnoj romskoj zajednici i, povrh svega, Denisa ne govori. Nitko joj nikada nije dijagnosticirao ozbiljno oštećenje sluha, Čak je i djeca iz naselja nazivaju "glupačom", no Denisa je sve samo ne to. Ona naprosto ima vlastiti svijet – svijet ritma i plesa. Otkako je slučajno na obližnjem otpadu pronašla kutiju s bollywoodskim DVD-ima, Denisa želi plesati i odijevati se poput glamuroznih žena u filmovima. S drugom djecom iz naselja pokušava osmisliti koreografije u bollywoodskom stilu boreći se tako protiv krajnje neimaštine, agresivnih napada susjeda i prijetnji deložacijom. Ples joj daje priliku da bude što god poželi i da izrazi ono što ne može izgovoriti – radost, tugu i strah.
Film je imao svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), 2014.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=6z0envBCPTE

Ovogodišnji KineDok ciklus zatvorit će film „Stric Toni, tri budale i tajna služba“ bugarskih redateljica Mile Mileve i Vesele Kazakove. U filmu su kontroverze i korupcija u komunističkoj Bugarskoj prikazani kroz simpatični lik i djelo Strica Tonija. Velika svjetska zvijezda među animatorima i ljubiteljima animacije tijekom 1960-ih i 1970-ih bio je redatelj Donyo Donev, čije ime je i dan danas sinonim za Bugarsku animaciju. Istražujući zašto su ukinuta predavanja animatora Antona Trayanova na akademiji koja su uvijek bila popunjena, zašto su ''uklonili'' profesora koji je studentima bio dobar duh, redateljice otkrivaju pravu kreativnu snagu koja leži iza čari filmova Donya Doneva - sjajna posvećenost i inovativna animacija Strica Tonija koja se uvijek držala u strogo kontroliranim okvirima od strane bugarske tajne policije s kojom su surađivali i Donev i drugi stariji članovi studija... Kontroverzni odnosi unutar komunističke Bugarske, državna kontrola i korupcija u svijetu kreativne suradnje i preuzimanje zasluga prikazano je preko dragog i simpatičnog lika i djela Strica Tonija.
Film je imao svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, 2014. Projekcija je u Dnevnom boravku Rojca u srijedu 13.12. s početkom u 19 sati.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=fWIjDjYQMAI

KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. U 2017. prikazat će se 16 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.
Organizatori događaja su Restart Label i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

TOOLBOX icon

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.