Početna

DUM-SPIRO-gdjekad-preview 1Gostovanjem Pere Kvesića i projekcijom njegovog filma Dum spiro spero (petak 13. travnja, 20 sati) započinje ovogodišnje izdanje KineDok ciklusa u Dnevnom boravku Rojca.
KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova.

U 2018. prikazat će se 15 dokumentarnih filmova iz istočne i središnje Europe na 20 netradicionalnih lokacija u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Norveškoj.
U obliku zajedničkog doživljaja koji prelazi ustaljene granice kino-dvorana, KineDok poziva vas ne samo da dođete i pogledate film na velikom ekranu, nego i da upoznate autore ili protagoniste filma u neformalnom okruženju i s njima popričate o raznim temama uz piće.

Dum spirospero latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se. I danas je to geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha, doslovno i metaforički. Ispreplićući svakodnevne sadržaje, ljubav prema knjigama i razmišljanja o smrti, Kvesić priča o gubljenju životnih snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Zamijenivši tipkovnicu kamerom, autor oslikava dokumentaristički vizualni esej i upoznaje nas sa svijetom od kojeg se oprašta uživajući u svakom trenutku.

„Usprkos ljubavi od najranijih dana, sva iskustva bavljenja filmom završila su razočaranjima. Napokon sam dočekao da razvoj tehnologije omogući da sam snimim sve što sam želio prikazati te da mi produ- cent ponudi slobodu da u potpunosti nadzirem sve elemente konačnog pro- dukta. Svaka priča ili poruka imaju medij koji im najviše pogoduje. Crtao sam ilustracije, slikao slike, radio stripove, skladao pjesme, izrađivao fo- tografije i objavljivao literarne radove, od kratkih pjesama do dugih romana... Sad mi je postala dostupna i građa koja se najbolje može izložiti filmskim sredstvima.“

Projekcija filma dogodit će se u petak 13. travnja s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. Nakon projekcije slijedi razgovor s Perom Kvesićem kojeg moderira Boris Vincek.

 

Pero Kvesić rođen je 1950. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao sociologiju i filozofiju. Godine 1977. pokrenuo je omladinski list Polet i bio je njegov prvi glavni urednik. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Pitanja, a godine 1984. pokrenuo je biblioteku i časopis Quorum. Objavio je mnogo proznih djela, nekoliko zbirki pjesama i nekoliko romana za djecu i slikovnica. Godine 1987. pod mentorstvom Dušana Vukotića pripremio je seriju, scenaristički pristup i koncepciju likova serije crtanih filmova Mali leteći medvjedići. Napisao je scenarije za nekoliko televizijskih drama, dokumentarnih emisija i filmova. Surađivao je na scenariju filma Samo jednom se ljubi redatelja Rajka Grlića. Od 2006. godine piše blog Čovjek-vadičep sreće ženu-ribu.

 

Organizatori događaja su RestartLabel i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su Sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

TOOLBOX icon

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.