Početna

02 Silent-moviesU subotu 28.04.2018. u 20 sati u prostoru Gradske Radionice u DC Rojc (2.kat-lijevo) održat će se glazbeno-filmski performans. Riječ je o projektu koji predstavlja spoj projekcije nijemih filmova i nove glazbe čiji su autori dvoje pulskih glazbenih eksperimentatora Vladimir Butković i Marko Jovanović. U glazbenom-filmskom performansu  istražuju kako bi skladatelji onog vremena koristili današnje pristupe glazbi,   eksperimentirajući s raznim tehnikama od elektronike, akustike, dj-inga te klasične glazbe.

 

Prikazivat će se sljedeći filmovi:

Man Ray: Le Retour à la raison (3 min, 1923.) Jedan je od prvih dadaističkih filmova. U Parizu, 1920-ih, Man Ray počeo je eksperimentirati s fotogramima (stavljanjem predmeta na fotosenzitivni papir te izlaganjem svjetlosti). U tim radovima, koje je nazvao "rayographs", svjetlo je i predmet i medij. U Le Retour à la raisonu umjetnik je proširio rayografsku tehniku - posuo je sol i papar na jedan komad filmske vrpce, spojio na drugi i dodao nizove noćnih scena sa sajmova te segment koji prikazuje mobil u plesu sa vlastitom sjenom. Pri kraju filma prikazuje se Man Rayev legendarni model Alice Prin - poznata kao Kiki od Montparnasse - gola, tijela u prugama svjetlosti.

 

Rene Clair: Entr'Acte (25 min, 1924.)  Ovo avangardno remek-djelo započinje  topovskom paljbom prema publici, što je i namjera cijelog filma. Clair je želio protresti publiku, bacajući je u dezorijentirani svijet buntovne i narativne apsurdnosti. 

 

Maya Deren and Alexander Hammid: Meshes of the Afternoon (14 min, 1943.) Žena se vraća kući te zaspi. Ima živopisne snove. Kroz ponavljajuće slike i potpunu neusklađenost objektivnog prikaza vremena i prostora, njezine skrivene unutarnje želje izlaze na vidjelo.

 

Hans Richter: Ghosts Before Breakfast (9 min, 1928.)Nijemi eksperimentalni avangardni film, smatra se jednim od prvih nadrealističkih filmova ikada napravljenih. Richterov interes za dadaizam iskazuje se izazivanjem standardne umjetnosti tog vremena stvaranjem tematike zaborava i fantazije. Originalna glazba za ovaj film uništena je za vrijeme nacizma.​​​​​​​

 

Vladimir Butković od 2010. sudjeluje u radu kazališta DR Inat kao glumac, jedno vrijeme i kao voditelj glumačke škole. Glumom se zapravo počinje baviti još u osnovnoj školi, da bi tokom 90-tih, uz amaterski i eksperimentalni film, tome pridodao i fotografiju i to u sklopu FK "Pula" u kojem je aktivan do 2010. godine. Pored navedenog bavi se i raznim "off" projektima koji uključuju poeziju, performans, a u posljednje vrijeme sve češće i  glazbu.

 

Marko Jovanović, magistar glazbene pedagogije, pulski je skladatelj, multimedijalni umjetnik te multi-instrumentalist. Osim rada u školi, iz njegovog dugogodišnjeg glazbenog stvaralaštva ističe se kazališna glazba za brojne predstave, vođenje glazbenih radionica te izrada glazbe za službeni video "Festival Visualia - 2014, Pula". Djeluje u vlastitom studiju u kojemu postavlja live setove te snima, producira i obrađuje glazbu. Izdaje glazbene albume za razne izdavačke kuće (Soul shift music, Digital lab recordings, Sound lab itd.). Trenutno sudjeluje  u programu Europske unije "European Music Incubator" koji je namijenjen glazbenicima u usponu, na temu "Digitalna pedagogija".

 

 

 

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

TOOLBOX icon

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.