Početna

32824875 2368751436471994 4036128033889845248 nRetrospektivna izložba fotomontaža iz La Kosti pod nazivom „Laža fotomontaža“ bit će otvorena 25. svibnja u Dnevnom boravku Rojca s početkom u 20 sati.
Fotografija govori više od tisuću riječi, a fotomontaža još i više. Ona je lažna jer je montirana, ali upravo zato razgolićuje istinu. Politička fotomontaža oblik je satire. U tim okvirima i oko njih, više ili manje
uspješno, kreću se fotomontaže u La Kosti, tjednom humoristično - satiričkom podlistku Glasa Istre. Njima autori, Goran Prodan i Vladimir Bugarin, ismijavaju i kritiziraju djelovanje javnih, ponajprije političkih osoba te događaje i pojave. Ova je izložba izbor fotomontaža objavljenih u La Kosti u posljednjem desetljeću.


ČISTA LJUBAV – Drago Orlić

Baviti se glupošću je velika tekovina čovječanstva, od antike do pohvale glupostima ("Pohvala ludosti", Erazmo Roterdamski, 1466.-1536.), pa do naše La kosti. Mnogo je načina kako tu glupost prezentirati, narugati joj se, na nju ukazati: od karikature (kakav je meštar bio naš pokojni suradnik Renco Koren) do popularnih viceva, pjesme, komedije, kazališne i filmske, i još puno toga u međuspremniku. Jedan vid je novovjeka svemoguća fotomontaža: preinačiti izvornu fotografiju i dati joj novi smisao, bolje reći poruku. Ako jedna fotografija govori više od tisuću riječi, onda jedna fotomontaža vrijedi više od tisuću fotografija.
Uostalom, i neke povijesno značajne fotografije su veći ili manji falsifikati, a ne izvorne fotografije kakvim ih držimo: primjerice, nekoliko je preinaka na povijesnoj fotografiji na kojoj ruski vojnici postavljaju zastavu na berlinskom Reichtagu, znamenita fotografija američkih marinaca koji podižu zastavu na pacifičkom otoku Iwo Jima naknadno je snimljena, a na fotografiji na kojoj 1920. Lenjin drži govor u Moskvi više puta se mijenjao "postav" u njegovu podnožju, ovisno o tome tko je bio na vlasti. U Staljinovo vrijeme u SSSR-u često su se s fotografija brisale nepoćudne političke figure, sličnih je primjera bilo i u Titovoj Jugoslaviji. Najgrotesknija fotomontaža je svakako ona na kojoj Karl Marx sjedi za stolom, a iza njega na zidu je fotografija Staljina!
Ova naša izložba je djelo ruku, uma i perfekcije kompjutera Gorana Prodana i Vladimira Bugarina.
Dakle, častiti glupost je velika vrlina mudrosti, koju prije svega "hrani" taština urođena političarima, moćnicima, umišljenim veličinama, narcisima, nikako bedacima (njima je raj osiguran), već samo onima koji se slade u vlastitoj hvali, nesvjesno proizvodeći glupost do dimenzija - paunova repa. Evo kako je to domišljato i duhovito formulirao spomenuti Erazmo: Pravo da vam kažem, ja prezirem mudrace koji proglašavaju najvećom budalom i bestidnikom onoga koji se sam hvali. Neka takva čovjeka smatraju koliko hoće ludim, moraju priznati da je pristojan. Jer što je pristojnije nego da Ludost trubi sama o svojim zaslugama i da sama sebi pjeva hvalospjeve.
Takovih u svevremenskom okruženju ne nedostaje. Evo, upravo u lokalnom tisku gledamo jednu takvu spodobu koja nikako da se zagrcne u svom ja-pa-ja-pa-japanju. Nažalost, bezazleni i ludi narcizam prelazi u bolest kojoj nema lijeka, jednu vrstu ovisnosti, samoljublja, ludila. Primjerice, jedan naš lokalni političar angažirao je Lupina, našeg čuvenog fotografa, koji će poslikati naše vinare, a sve to da bi dotični sebe glorificirao (ili sam sebe veličao, kako uočava onaj gospodin iz Rotterdama), ovjekovječivši se na početku te knjige u pompoznoj kostimiranoj pozi.
Nas je u La kosti trojica, ali samo njih dvojica, Goran Prodan i Vladimir Bugarin, autori su ovog duhovnog umijeća, ja sam puki statist. Gledam ih godinama ljubomorno svakog ponedjeljka navečer. Odličan su, specijaliziran duo: Prodan donosi ideju, Vladimir je umješno oblikuje. Zadovoljstvo ih je gledati kako današnje političare premeću u poznate povijesne slike i "situacije". Ne vidi se gdje su "zakrpani", zalijepljeni… savršeno su srasli današnji junaci s povijesnom podlogom. Kao da su odvajkada tu… bolji od originala.
Cilj je ismijati manu, politički promašaj, ukazati na glupost, ali drukčijom gestom, dovitljivom "prevarom" iskazati novu poruku, poentirati svrsishodnom montažom… montažom koja postaje nova istina.
Na ovoj izložbi vidjet ćemo remek-djela dvojice autora, dvojca bez kormilara, u dovitljivoj snazi ozbiljnog nestašluka. Poslije deset godina ovo je druga izložba na istu temu.
I napokon, željeli to priznati ili ne, ta sjajna montaža postaje povijesni dokument… hoće li ga znati čitati naši nasljednici, neće valjda biti "operirani na humor", no, takvih i danas ima.
Po našu rečeno, Prodan i Bugarin su vragu z kotla ušli, a to more malo ki. Zato neka je blažen četrtak za još jedan njihov štabeli mirakul… se kapi, za une ki ga ume proštiti, kapiti, nasmijati se.

Izložba „Laža fotomontaža“ može se razgledati do 14. lipnja u Dnevnom boravku Rojca. Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

TOOLBOX icon

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Nadolazeći događaji

Petak, 18 Sij 2019 20:00 – Četvrtak, 07 Velj 2019 21:00

Petak, 25 Sij 2019 19:00 – 22:00

Subota, 02 Velj 2019 11:00 – Ponedjeljak, 04 Velj 2019 13:00

Subota, 02 Velj 2019 18:00 – Ponedjeljak, 04 Velj 2019 20:00

Četvrtak, 07 Velj 2019 10:00 – 16:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.