Početna

oie 20182427rBLOyAMKMi smo Alba i Dražena. Šest mjeseci smo bile dio No Name Kitchen-a u Šidu, na srpsko-hrvatskoj granici.
U ovom susretu iz našeg iskustva ispričale bi svakodnevicu osoba u pokretu, te posljedice politika zatvorenih granica EU koja diktiraju njihovim životima. Nepostojanje sigurnih putova ima za posljedicu da se tisuće osoba nalazi u legalnom limbu od kojih mnogo njih živi u izuzetno teškim životnim uvjetima, postajući osobe "bez imena", osobe "bez prava".


Hrvatska zbog svog aktualnog geopolitičkog položaja igra ključnu ulogu u politici zatvorenih granica, u kontekstu čega hrvatska policija negira osobama pravo na zahtjev za azil, prisilno ih vraćajući u Srbiju (dan danas sve češće u BiH) i pritom učestalo koristeći fizičko i verbalno nasilje, oduzimajući i/ili uništavajući osobne stvari poput novca i mobitela. Ova prisilna vraćanja, ili push back-ovi, u slučaju iskazivanja namjere za traženje azila, su ilegalna.
Tijekom ovih mjeseci i u suradnji s Centrom za mirovne studije i Are You Syrious-om na mjesečnoj bazi objavljivale smo izvještaje o ovim događanjima. Danas, s odlaskom iz Šida, ideja i želja nam je prenijeti ono što smo vidjele, što su nam ljudi ispričali, kako su živjeli i kako pojedini nastavljaju živjeti pred samim ulaskom u područje EU.
Također bi s vama podijelile audio i video snimke, te fotografije snimljene osobno i od osoba koje su boravile u Šidu nastojeći nastaviti svoj put preko granica.
Pozivamo vas na ovaj susret i sa željom da se ovaj materijal podijeli i da se počne snažnije govoriti (i djelovati) protiv aktualnih migratornih politika kako RH, tako i EU

Predavanje i diskusija će se održati u prostoru Dnevnog boravka u petak 22.6.2018. s početkom u 18 sati.

Predavanje će biti na Hrvatskom i Engleskom jeziku.

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

TOOLBOX icon

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.