Početna

39274587 2548945568452579 2577898585773309952 nLjeto u Dnevnom/Koncerti u dvorištu Rojca: Damir Avdić

četvrtak, 30.08. 2018. u 21 sat
Pjevač, poeta, gitarist, bend, glumac, pisac, mislioc, tekstopisac ili antitekstopisac – Damir Avdić – nastupit će u dvorištu pulskog Rojca u subotu 25. kolovoza. U okviru programa Ljeto u Dnevom/Koncerti u dvorištu Rojca Damir Avdić predstavlja album „Amerika“ objavljen u studenom 2017. godine.

Sedmo studijsko izdanje donosi oštre tekstove koji izlaze iz srca i pogađaju pravo u glavu. Istina boli, a Damir Avdić poznat i kao Diplomatz, Graha i Bosanski psiho širi je bez kompromisa i bez milosti. Sa očima psihopata i jakim riffovima od kojih se lede kosti on isporučuje poruku bez iluzije.

Ovaj prokleto iskreni spoken word revolucionar i inteligentni punk filozof upakirao je osobni bijes, cinizam i opservacije današnjice u bitne priče generacije koje tjeraju na razmišljanje. Predstavljen singlom „Nuspojave“, "Amerika" je njegovo dosad najdulje izdanje s ukupno devet pjesama.

Nakon objavljivanja sedam studijskih albuma i pet novela, režiranja dvije predstave i pisanja glazbe za razne filmove i predstave, može se reći da je Damir Avdić trenutno jedan od najvažnijih umjetnika na ovim prostorima.

"Krenuo je tako Avdić "...od trnja i žaoka" (2004) da bi na "Mrtvi su mrtvi" (2008) posve ogolio motive i uzroke, zločine i posljedice nove runde balkanskih klanja. Tada se doimao i poput rock'n'roll ili hardcore punk utjelovljenja zaklanog Ivana Gorana Kovačića, samo što je nekim slučajem ostao živ da stihovima i nadalje svjedoči svu perverznost i svirepost Balkana u kojem zapravo nema nikakve egzotike. Na albumu "Život je raj" (2010) počelo je njegovo "umrežavanje" da bi suvremene ekonomske politike posve razgolitio na oštroumnom "Mein Kapital" (2012). Tamo je počeo njegov sukob ne samo s desnicom i fašistima nego i s jalovom ljevicom, klincima kojima je vrhunac anarhije kupiti majicu s likom Che Guevare, Žižekom kojeg je usporedio s Lady Gagom.

Baveći se radništvom u okovima dužničkog ropstva konzumerističkog raja ili u tamnici nezaposlenosti neoliberalne ekonomije, savšreno je pogađao neuralgične teme suvremenog svijeta. Raksrinkao je i EU i religiju, demokraciju i vjeru da bi nas naučio da je naš jedini kapital onaj osobni potencijal za preživljavanje i da se samo slobodni ne boje. Ni Boga, ni države, ni sistema. Stoga je na narednom "Human Reich" (2013) kontrapunktirao totalitarna društva s ljudskim pravima pa opet ostao sam i donekle neshvaćen, ne vjerujući ni u neka bolja vremena koja smo ostavili iza nas, ako smo ih uopće imali u svojim životima, a kamoli u svjetliju budućnost. "Manjina" (2015) je bila još jedan Avdićev obračun sa svima, ali iz pozicije novopečenog roditelja koji je spreman oprostiti samo djeci. Na barikadi je ostao sam, jer on nije ni manjina a kamoli većina, ali to ga nimalo ne muči jer takvu je poziciju davno odabrao. Baš kao i onu da mu glazbena pratnja budu samo i jedino njegovi ubojiti, teški i zlokobni rifovi kojima kao da ozvučuje nadolazeću i neizbježnu apokalipsu. Dubioza kolektiv je u odnosu na njega sastav za narodna veselja.

Za samo nekoliko dana rujna snimio je (opet sam za sebe) pa (na bandcampu) objavio novi album "Amerika" kojeg na CD-u prati i novi roman. No dok bi nečije bavljenje tom velikom zemljom i tom velikom temom bilo jalovo i plitko, Avdić joj pristupa i iz pozicije čovjeka koji je nakon rata 90-ih otišao tamo raditi da bi se malo nakon pada "Blizanaca" vratio natrag; da postane najkrvaviji i najotrovniji pjesnik na balkanskim gudurama. Jezik i pjesništvo su njegov dom, a ne Amerika i kuća u bijelom predgrađu. Igrom slučaja, dom je nakon tih putešestvija našao u Ljubljani, no središnja, donekle i autobiografska pjesma "Detroit" više je nego poučna o tome što je i kakva je Amerika, ali i Europa. Od sna ni tamo ni ovdje nije ostalo ničega, osim tek pokušaja da Amerika i dalje dominira svijetom kao najveća sila koja će uskoro biti svrgnuta s tog trona. No kao i na drugim njegovim albumima, ma što bilo u fokusu – Balkan, EU, Amerika, kapitalizam, socijalizam, fašizam, nacizam ili nešto deseto – osnovna potka je strah zbog kojeg se ljudi ne usuđuju dignuti glas, a kamoli srušiti vlast i sistem koji ih izrabljuju. Pa samo sipaju mržnju, skriveni iza kompjuterskih ekrana, lažnih nickova, svoje nacije i svoga Boga. Drugi, pak, i dalje misle da su sretni dok trpaju bespotrebne stvari u kolica po mallovima. Treći misle da su ljevica, a za radništvo i urušenu srednju klasu mare koliko i krupni kapitalisti.“ (Aleksandar Dragaš – Jutarnji list)

 

Damir Avdić nastupa u dvorištu Rojca u ćetvrtak 30. kolovoza s početkom u 21 sat. Organizator koncerta je Savez udruga Rojca. Program Ljeto u Dnevnom/Koncerti u dvorištu Rojca financiran je sredstvima Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nove i Grada Pule.

Nadolazeći događaji

Petak, 17 Tra 2020 20:00 – 23:00

Petak, 15 Svi 2020 20:00 – 23:00

Petak, 12 Lip 2020 20:00 – 23:00

Srijeda, 23 Pro 2020 18:30 – 21:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.