Početna

oie 14113440IwW9r0j9U petak 15. veljače u Dnevnom boravku Rojca s početkom u 20 sati bit će predstavljen ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu «15 dana». Na predstavljanju govore Ana Mušćet iz Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i urednik časopisa Tomislav Brlek. Razgovor moderira pulski pisac i novinar Bojan Žižović.

Aktualni broj časopisa (5-6/2018) posvećen je uspomeni na Predraga Lucića. Tekstove potpisuju Ahmed Burić, Viktor Ivančić, Boris Dežulović, Damir Šodan, Miljenko Jergović, Tomislav Marković, Boris Pavelić, Muharem Bazdulj, Kruno Lokotar te sam Lucić, dok je autor ilustracija Alem Ćurin. Časopis izdaje Pučko otvoreno učilište Zagreb.

Ilustrirani časopis za umjetnost i kulturu «15 dana» kontinuirano izlazi od 1957. I kako je to redakcija najavila u prvom broju, bilten «15dana», je trebao u svom skromnom formatu male bilježnice i sa skromnih 8 stranica «biti svojim članovima, radnicima i službenicima zagrebačkih radnih kolektiva priručni petnaestodnevni informator o svim priredbama u organizaciji tek osnovanog Centra za kulturu Radničkog sveučilišta «Moša Pijade». Međutim već od drugog broja udvostručuje se broj stranica i čitatelji se upoznaju s velikim stvaraocima-umjetnicima čija će se djela u slijedećih petnaest dana gledati i slušati u Zagrebu.

Tijekom 1958. bilten mijenja format u «revijalni» i počinje se zvati «list». Za «15 dana» dolaze zlatne šezdesete, osniva se i splitska redakcija «15 dana. Šezdesetih izlazi dvadesetak brojeva godišnje, «list» postaje «revija» pa konačno i «časopis», uvode se stalne rubrike koje pokrivaju područja od književnosti do slikarstva, glazbe i kiparstva, karikature i fotografije, filma i kazališta, arhitekture i dizajna pa do kulture svakidašnjeg života. Izmjenjuju se urednici, pa nakon prvog Vlade Velčića, list nastavljaju voditi Gajo Peleš, Saša Zalepugin i Željko Matijević. Uz stalne rubrike dolaze i stalni suradnici i za časopis počinju pisati Žarko Domljan, Franjo Bilić, Zlatko Posavac, Andrija Tomašek, Ivo Maroević, Mladen Škiljan, Vladimir Kranjčević, Andrija Mutnjaković, Vladimir Anić, Mladen Hanzlovsky, Hinko Bauer, Miroslav Vaupotić, Ivo Dekanović, Nenad Pata, Ante Peterlić, Radoslav Putar, Ranko Munitić, Pero Gotovac, Otto Reisinger, a jedan od najvjernijih i najdugovječnijih suradnika časopisa postaje i Fedor Kritovac.

  1. glavni urednik postaje Slavko Kovač uz svesrdnu pomoć «tehničkog» Predraga Mihoka. Uz »stare» autore za časopis pišu Zvonko Maković, Branimir Donat, Srećko Jurdana, Tomislav Kurelec, Pavao Pavličić, Josip Vaništa, Tonko Maroević…

Od 1990. do 2009. časopis izdaje Centar za kulturu i obrazovanje «Zagreb». Mijenja redakciju pa mu glavni urednici postaju Bruno Kragić i Tomislav Brlek, dok posao likovnog urednika preuzima najprije Jadranko Marjanović, a nakon njega Dean Roksandić.

Časopis «15 dana» je pravo malo čudo. Ne zaboravimo da je časopis kojem su tepali kao «elitističko-prosvjetiteljskom», »simpatično anakronom», «petnaestodnevnom tromjesečniku», nikada nije pripadao nikakvoj ideološkoj ili estetskoj grupaciji i uz posvemašnje opiranje aktualnostima, uspio je preživjeti više od 60 godina!

Časopis se danas usredotočuje na nove obrasce tumačenja kulturnih fenomena, odnosno drukčije vidove njihova sagledavanja, kao i na kontinuirano osvjetljavanje i prevrednovanje tradicije. U njemu će naglasak i dalje, biti na kvaliteti priloga koja se ne mjeri navodnom lakom čitljivošću i na intelektualnoj poticajnosti koja se ne mjeri tzv. aktualnošću, ali svakako prati suvremena događanja.

U 2018. godini objavljeni su brojevi 1-2 Dean Jokanović Toumin, 3-4 Milomir Kovačević Strašni i 5-6 Predrag Lucić / Alem Ćurin

Za 2019. godinu u pripremi su brojevi na temu: 1-2 II Industrijski bijenale (whw), 3-4 Željko Kipke i 5-6 Igor Eškinja.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.

Nadolazeći događaji

Petak, 17 Tra 2020 20:00 – 23:00

Petak, 15 Svi 2020 20:00 – 23:00

Petak, 12 Lip 2020 20:00 – 23:00

Srijeda, 23 Pro 2020 18:30 – 21:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.