Početna

Nedavno je Grad Pula, bez ikakvih konzultacija ili obavijesti korisnicima Rojca, donio odluku kojom je povijesna okućnica Rojca, ono što je oduvijek pripadalao zgradi i to kao vježbalište (Exerciseplatz - vidihttp://rojcnet.pula.org/ ), igralište ili mjesto za postrojavanje, nasilno oduzeta Rojcu. Čin koji je dobio smisao tek nekoliko mjeseci kasnije, kada je Grad obznanio namjeru da sjevernu i južnu stranu okućnice Rojca pretvori u mjesto namijenjeno ISKLJUČIVO parkiranju. U tu svrhu je, opet bez ikakvih konzultacija s tijelom koje upravlja Rojcem - Koordinacijom, asfaltirao i dio parka koji će poslužiti kao jedini ulaz na novoplanirano parkiralište na južnoj strani Rojca. Premda asfaltirani ulaz na plato-igralište već postoji, novi ulaz na buduće parkiralište bio je potreban jer Grad planira FIZIČKI OGRADOM ODVOJITI buduće parkiralište od zgrade Rojca.

A jedini razlog zbog kojeg bi ograda bila potrebna je što se buduće parkiralište - NAMJERAVA NAPLAĆIVATI.

Udruge iz Rojca protive se takvoj samovoljnoj odluci Grada. 21. ožujka 2010., na Svjetski dan šuma, planirali smo sadnju stabala oko Rojca u sklopu akcije "Lipe za lipe", kojom su udruge iz Rojca sakupile novac za kupnju 8 stabala lipa velikih 2,5 do 3 metra. Ali, s obzirom na nove okolnosti i prijetnje da se jedan prostor s tako velikim potencijalom pretvori isključivo u parkiralište, taj dan ćemo iskoristiti za širu akciju i okupljanje svih korisnika Rojca na svom igralištu...

Tom akcijom želimo dokazati da imamo ideje kako iskoristiti veliki javni prostor, jedinstven u našem gradu, kada ga, naravno, najprije napuste auto-škole koja ga već godinama prema dogovoru s Gradom Pula, koriste kao poligon za vježbanje, onemogućavajući tako njegovo korištenje u druge svrhe. Prostor treba ostati na raspolaganju za aktivnosti udruga koje djeluju u Rojcu, ali i svima izvan njega. Zgrada Rojca najveća je u gradu i kao takvoj joj i pripada velika povijesna okućnica. Potencijal tog prostora je mnogo veći, no on se zbog zapuštenosti do sada nije realizirao. Uz dodatna ulaganja na tim se prostorima može izgraditi dječje igralište, mjesto za rolanje, pravi skate park za koji postoji interes, sportski tereni (odbojkaški, košarkaški, malonogometni), poligoni za vježbanje (mažoretkinjama, izviđačima, udrugama koje se bave orijentalnim i borilačkim vještinama) i sl. što je Vijeće udruga Rojca na izvanrednom sastanku o parkiralištima i predložilo. – ovo u zagradi o skejterima bih izbacila . Novi sadržaji mogli bi se uvesti i uz vlastito financiranje, poput cirkuskog šatora za vježbanje akrobatskih vještina i izvođenje raznih predstava.

Već smo nekoliko puta ponovili da se slažemo s izgradnjom parkirališta iza Rojca – na sjevernoj strani, ali južni plato treba ostati JAVNI prostor namijenjen svim građanima ovog grada, a slobodan za parkiranje kada se manifestacije na njemu ne događaju.

OVOM AKCIJOM ŽELIMO POKAZATI ONO ŠTO CIJELA HRVATSKA ZNA KAO I MNOGI PRIJATELJI IZ EUROPE: ROJC JE TVORNICA KULTURE, SPORTA, CIVILNOG DRUŠTVA, OKUPLJALIŠTE SVIH DOBNIH SKUPINA, OD DJECE DO LJUDI TREĆE ŽIVOTNE DOBI, SVIH SOCIJALNIH SKUPINA i SVOJIM PROGRAMOM I RADOM OBOGAĆUJE SVAKODNEVICU OVOGA GRADA.

No akcijom želimo pokazati i nezadovoljstvo ignoriranjem od strane Grada te načinom na koji se upravlja javnim površinama oko Rojca. Zašto se oko Rojca ne bi dogodio skate park, staza za rolanje, dječje igralište i drugo? A ne samo parking.

Fizičko odvajanje Rojca ogradom od platoa, asfaltiranje nove pristupne ceste platou - sve to navodi na zaključak da se odvojeno parkiralište namjerava naplaćivati i koristiti isključivo kao parkiralište. Zar dvostruka funkcija nije bolja od jednostruke? I možete li si zamisliti koje bi to praktične probleme izazvalo svim korisnicima i posjetiteljima Rojca? Radi se o nepromišljenom činu kojim se mislilo riješiti jedan problem, a zapravo se stvara više novih problema.

Korisnici Rojca traže od Grada da velika površina ispred Rojca ostane isključivo u njegov funkciji kao javni prostor, koji će se u vrijeme kada nema zbivanja moći koristiti kao otvoreno parkiralište. Prvi korak u tom smjeru je prekid ugovora s HAK-om. Zbog praktičnog i psihološkog efekta nužno je postaviti rasvjetu koja nedostaje na cijeloj površini.

MORH je gradu Puli prepustio zgradu Rojca pod uvjetom da omogući njeno korištenje u neprofitne svrhe. Taj bi uvjet trebao važiti i za prostore koji su uvijek pripadali Rojcu.

Prvi korak u uključivanje građana u planiranje načina korištenja gradskih prostora Grad je učinio pozivom rojčanima da se očituju o svojim potrebama i interesima kojeg je kasnije izignorirao. Drugi bi bio shvaćanje da su javni prostori u gradskom tkivu poluga zajedništva, da pridonose stvaranju osjećaja pripadnosti gradu i većeg zadovoljstva. A na sudjelovanju, solidarnosti i osjećaju pripadanja gradu gradi se društveni kapital, neophodni preduvjet za skladan razvoj grada. Neki prostori iz tog razloga moraju biti lišeni obaveze stvaranja profita - jer kao javni i otvoreni donose mnogo veću korist zajednici.

Program Akcije za Rojc - 21.3.2010.
10:00 - 10:30 - sadnja stabala
10:30 - 10:45 - milenijska fotografija Rojčana s posađenim lipama
10:45 - 13:00 - sportski i kulturni program
13:00 - 14:00 - maneštra za sudionike

Program započinje u 10:00 sati sadnjom stablašica lipa. Nakon obavljene sadnje, u 10.30 planirano je zajedničko fotografiranje - "Milenijska fotografija Rojčana" s mladicama lipe. Očekuje se veliki odaziv udruga pa će i nekim budućim generacijama ostati vrijedni dokument o jednom povijesnom trenutku u višestoljentnoj povijesti Rojca.

U programu na zelenim i asfaltiranim površinama igrališta oko Rojca će sudjelovati i dio svog programa pokazati 40-ak udruga iz Rojca. Bit će tu programa za djecu (radionica, igraonica, predstava, natjecanja), sportskih utakmica, rolanja i skejtanja, muzike, zabave, izložbe i kvalitetne kreativne energije.

MI VJERUJEMO DA JE KREATIVNA ENERGIJA ROJČANA VELIKA I DA JU TREBA ISKORISTITI I POTICATI, A NE OGRANIČAVATI, DA JE ROJC JEDINSTVEN, NEPONOVLJIV PROSTOR I TO NE SAMO U OKVIRIMA OVOG GRADA, DA SE TU ENERGIJU NE SMIJE GETOIZIRATI I SPUTAVATI OGRADAMA.

Vijeće udruga Rojca

Nadolazeći događaji

Ponedjeljak, 16 Pro 2019 19:00 – 22:00


Srijeda, 18 Pro 2019 10:30 – 13:00

Srijeda, 18 Pro 2019 19:00 – 22:00

Četvrtak, 19 Pro 2019 15:00 – 21:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.