Početna

Tiskan je još jedan broj Veznika, odnosno zimsko izdanje novina o Rojcu u kojima su obrađene zanimljive i edukativne teme povezane s trenutnim društvenim procesima, značajnim obljetnicama i zbivanjima u našoj “ vojarni “. Tako novi broj redom donosi razgovor s Marlenom Plavšić iz udruge Suncokret na temu Međunarodnog dana ljudskih prava, kao i anketu na istu temu, odnosno članak o AntiFa festivalu koji se temelji na poštivanju ljudskim pravima, obrani od nasilja i borbi protiv svih oblika totalitarizama.

Budući da je trenutno društveno aktualna tema o procesu pristupanja naše zemlje Europskoj uniji, novinarka Vlasta Vujačić dotakla se i te tematike, obrađujući je iz aspekta multi/interkulturalizma. Ista novinarka pisala je i o europskim fondovima i njihovom utjecaju na nevladin i javni sektor, odgovarajući na pitanje jesu li udruge spremne na takav model financiranja projekata i programa. Novinarka Nevena Trgovčić razradila je temu o napuštenim i bivšim vojnim nekretnina u Puli i okolici koje zasigurno predstavljaju okosnicu budućeg razvoja grada. Iz članka doznajemo i kolika je informiranost građana o budućim planovima i sudbini istih te na koji je način moguće biti uključen u njihovo daljnje planiranje.
Na duplerici Veznika nalazi se i šaljiva edukativna društvena igra za odrasle “ Što smiješ, a što ne smiješ u Rojcu ”. Tijekom igre moguće je upoznati vrijednosti, ali i situacije u kojima se možete naći tijekom boravka unutar i izvan zgrade za što ćete biti nagrađeni, odnosno izbačeni iz igre.
Budući da ovih dana završava i Međunarodni mjesec brobe protiv ovisnosti, Svetlana Stojanović istražila je zanimljiv fenomen među mladima, ali i njihovim roditeljima - ovisnost o kockanju.
Sukladno Europskoj godini volontiranja, donosimo i članak o toj nikad dovoljno promoviranoj temi. Ostatak Veznika posvećen je radu pojedinih udruga i mladih umjetnika, kao i zaključcima sa sjednice Vijeća udruga Rojca, održane tijekom studenog 2011. godine.
U novinama se nalazi i članak Rudije Pavličević naslova Vaša veza za Veznik koji je namjenjen isključivo vama, udrugama i građanskim inicijativama koje rade i imaju svoje prostore u Društvenom centru Rojc. Poziv je to da svoje prijedloge, pohvale, kritike i donacije ubacite u žuti poštanski sandučić Veznika koji će se nalaziti na ulazu u Rojc. Dobrodošle su sve vrste izraza - crteži, stripovi, fotografije u digitalnom, kao i tekstovi u pisanom obliku koji će ujedno biti objavljeni i na službenim internetskim stranicama Rojca http://rojcnet.pula.org
Sukladno tome, možemo reći da su i Veznik i Rojcnet jedan od primjera Community medija, što bi značilo da je to medij koji kreira zajednica. U ovom slučaju novine i portal Rojca nastaju u okviru zajednice udruga koje povezuje ova zgrada, ali i puno više. Jedan od ciljeva Saveza udruga Rojca je povezivanjem i zajedničkim programima doprinijeti da se na Rojc ne gleda kao na zgradu u kojoj je zasebnih 110 udruga, već da se možemo predstavljati kao cjelina.
Postojanje takvih lokalnih i neprofitabilnih medija iznimno je važno, budući da se jedino oni bave temama za koje u komercijalnim ili javnim medijima, nažalost, nema mjesta. U rad takavog medija uključuju se svi zainteresirani pojedinci, odnosno volonteri koji imaju priliku učiti i izmjenjivati iskustva. Upravo se to dešava i s Veznikom i s Rojcnetom u koji se uključuje sve veći broj suradnika, od novinara i fotografa do udruga.
Realizacija ovog broja omogućena je sufinanciranjem Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva kulture RH te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, dok je za produkciju ovog broja zaslužna Udruga Metamedij.

Impressum:
Novinarski tim: Vlasta Vujačić, Marina Puh, Nevena Trgovčić i Rudija Pavličević
Urednički tim: Marino Jurcan, glavni urednik, Rudija Pavličević, Svetlana Stojanović i Irena Burba
Fotografija: Studio KaPula, arhiva udruga iz Rojca i Andreas Kancelar
Dizajn i prijelom: Vjeran Juhas
Novine izlaze kvartalno, objavljene su u dvije tisuće primjeraka, besplatne su i mogu se preuzeti na porti u Društvenom centru Rojc, odnosno zatražiti e mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Digitalnu verziju drugog broja Veznika preuzmite i pročitajte na adresi Veznik - br. 2!

Nadolazeći događaji

Subota, 22 Velj 2020 20:00 – Četvrtak, 05 Ožu 2020 23:00

Utorak, 03 Ožu 2020 18:00 – 20:00

Srijeda, 04 Ožu 2020 18:00 – 20:00

Četvrtak, 05 Ožu 2020 17:00 – 21:00

Utorak, 10 Ožu 2020 17:00 – 19:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.