Početna

Predstavnici Saveza udruga Rojca sudjelovali su na konferenciji OTVORENE INSTITUCIJE - institucionalna imaginacija i kulturna javna sfera od 20. do 23. siječnja u Pogonu JEDINSTVO u Zagrebu. Međunarodna konferencija Otvorene institucije otvorila je pitanja o ulozi progresivnih kulturnih institucija, organizacija, prostora, inicijativa i projekata diljem Europe i drugdje.
Konferencija Otvorene institucije je pokušaj ponovnog sagledavanja institucionalnog pejzaža kulture. Kako preoblikovati kulturne institucije, javne resurse i kulturnu javnu sferu ne bismo li se uspješno suočili s izazovima potržišnjenja kulture, politike štednje i institucionalnog zatvaranja?

U našoj sredini tijekom 1990-ih javne kulturne institucije svrstale su se uz nacionalistički identitarni projekt i time zadržale čvrstu kontrolu nad kulturnim sistemom. Istovremeno, na tragu antiratnog aktivizma, borbe za ljudska prava i drugih društvenih pokreta, pojavljuju se nezavisni kulturni akteri koji s vremenom uspostavljaju paralelnu, dinamičnu umjetničku i kulturnu scenu. Tijekom 2000-ih, sa slomom političkog projekta izgradnje nacionalnog identiteta, javne institucije ne pokušavaju uloviti korak s novim društvenim i kulturnim tendencijama, već se vraćaju svojim starim institucionalnim politikama.
Ova konferencija je provokacija na preispitivanje institucionalne forme, ona otvara pitanja kakvu bi ulogu mogle i trebale igrati progresivne kulturne institucije, organizacije, prostori, inicijative i projekti diljem Europe i drugdje. Njena tema – otvorene institucije – odražava dvostruki zahtjev: otvoriti nove oblike institucija i učiniti stare institucije otvorenijima prema njihovom umjetničkom polju i društvenom kontekstu. Tema je raspraviti pitanja i teme pristupa resursima, institucionalne politike, institucionalne kritike i društvenog djelovanja institucija koji bi nam mogli otvoriti horizont za razumijevanje mogu li i kako kulturne institucije povratiti svoju djelatnu ulogu u javnoj sferi.
U formi predavanja, razgovora i debata konferencija je okupila  istaknute teoretičare, stručnjake, umjetnike i praktičare: Vesna Čopić, Boris Buden, Branka Ćurčić, Sanja Iveković, Jim McGuiganan, Suzana Milevska, Blaž Peršin, Mirko Petrić, Simon Sheikh, Miško Šuvaković, Andrea Zlatar Violić. 
Poseban naglasak konferencije stavljen je na sagledavanje praksi u upravljanju kulturnom infrastrukturom, u čemu je sudjelovalo 30 institucija i organizacija iz Hrvatske i inozemstva (Albanija, Austrija, BIH, Belgija, Njemačka, Poljska, Srbija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Turska).
Predstavnici Saveza udruga Rojca prezentirali su Društveni centar Rojc te su imali prilike sagledati praksu drugih, sličnih centara iz Europe kao što su: Fabryka Sztuki i Lodz Art Center (Poljska), CUMA (Turska), DEPO (Turska), REX Cultural Center (Srbija), WUK (Austrija), Medika (Hrvatska), Pekarna (Slovenija), OKC Abrašević (BiH) i mnogi drugi.

Izvor: http://zagreb.openinstitutions.net/home/?lang=hr

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.