Početna

Nakon akcije koju su udruge iz Rojca organizirale 21.03.2010 kako bi ukazale da se ne slažu s naplatom parkiranja ispred Rojca, Grad Pula je 14.04.2010. odgovorio dopisom u kojem je stajalo da površina ispred Rojca nije obuhvaćena sustavom naplate.
I na javnoj tribini o Rojcu održanoj 9. lipnja 2010. pročelnik ureda Grada Pule Bernard Zenzerović izjavio je da: "zaista nije čuo da je bilo tko iz Grada rekao da će se parking na tom prostoru naplaćivati".
Prošlog je tjedna Pulaparking označio parkirna mjesta plavom bojom koja označava mjesta pod naplatom u gradu. Istog dana smo o tome uputili pitanje Gradu Puli i dobili službeni odgovor koji je objavljen na internetskim stranicama Grada, da prema postojećoj odluci taj prostor nije u sustavu naplate. Postavlja se logično pitanje zbog čega nije korištena bijela boja kojom bi se nedvosmisleno dalo do znanja da naplate neće biti.

 

Stoga i dalje ostaje sumnja u prave namjere Grada kao i u altruističke pobude Pula parkinga, koji "snosi troškove uređenja parkinga". Unatoč takvim izjavama, pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat je na aktualnom satu Gradskog Vijeća 28.10.2010. najavio namjeru naplate parkiranja na platou ispred Rojca rekavši da: "Grad radi na izmjeni odluke kojom će definirati uvjete i način korištenja tih 347 parkirnih mjesta".

Isto tako želimo naglasiti da je u komunikaciji s gradom, Vijeće Rojca podržalo u studenom 2009.godine ideju Grada Pule da se na sjevernoj, vrlo zapuštenoj, strani Rojca uredi manje parkiralište s predloženih 88 parkirnih mjesta. Vijeće je takvu odluku donijelo upravo uzimajući u obzir problem parkiranja u Gajevoj i okolnim ulicama te većoj blizini tog prostora vrtiću i školi na Monte Zaru.

Tražimo od Grada da velika površina ispred Rojca ostane isključivo u njegovoj funkciji kao javni prostor, koji će se u vrijeme kada nema zbivanja moći koristiti kao otvoreno parkiralište bez naplate. Zar dvostruka funkcija nije bolja od jednostruke? Naplata parkiranja proizvest će praktične probleme svim korisnicima i posjetiteljima Rojca. Radi se o nepromišljenom činu kojim se mislilo riješiti jedan problem, a zapravo se stvara više novih problema.

Uvođenjem sustava naplate problem parkiranja na Monte Zaru neće se adekvatno riješiti jer će usmjeriti automobile ponovo na pločnike i parkirališna mjesta okućnica okolnih zgrada kako bi se izbjegla naplata. U ovo vrijeme recesije Grad bi trebao ostaviti ovu slobodnu zonu za građane i korisnike Rojca.

Hoće li radnici Uljanika plaćati po 8 sati parkinga? Hoć
e li roditelji morati plaćati parking kada dovode djecu na dodatne aktivnosti? Hoće li će kada budu festivali parking biti zatvoren, a radnici Pulaparkinga na godišnjem? Mnoga pitanja ostaju otvorena.

Osim toga, i sam Grad je donio odluku da svaka građevina mora imati propisani broj pripadajućih parkirnih mjesta. U zgradi Rojca sjedište ima 104 udruge, a dnevni broj posjetitelja je veći od tisuću. Prema postojećim Odredbama za provođenje GUP-a (točka 7.1.7.), za različite djelatnosti potrebno je osigurati dovoljan broj pripadajućih parkirališnih mjesta unutar cjeline, pa je tako za npr. :razne ustanove propisano 1 parkirališno mjesto na svakih 15 m2 površine zgrade, pa bi prema tom kriteriju Rojc trebao imati svojih osiguranih 1116 parkirališnih mjesta; za uredsku djelatnost, na 30 m2 brutto površine propisano je 1 parkirališno mjesto - prema tom bi kriteriju Rojc trebao imati pripadajućih 558 parkirališnih mjesta.
Umjesto toga grad nas je u spomenutom dopisu obavijestio da će rezervirati 30 mjesta za korisnike Rojca. Jasno je da je to smiješno mala brojka i da ne može zadovoljiti potrebe svih udruga i njihovih korisnika. Poražavajuće je kada Grad krši vlastite propise, pa s kojim pravom očekuje da ih se drugi pridržavaju.

Razumijemo da u Gradu nema dovoljno parkirnih površina i slažemo se da taj veliki prostor bude namijenjen za parkiranje kada se druge manifestacije na njemu ne održavaju no, parking bi trebao ostati besplatan. Naplata parkinga u ovo vrijeme recesije bila bi dodatni udar po đepu za udruge, građane, roditelje, djelatnike Uljanika i dr.

Smatramo da građani imaju pravo na konkretnu, nedvosmislenu informaciju hoće li se parking ispred Rojca naplaćivati, od kada i po kojoj cijeni jer do sada je Grad plasirao samo nepotpune informacije ponavljajući da trenutno površina nije u sustavu naplate. Hoće li zaista tako i ostati?

Rojčani neće čekati skršenih ruku i čekati da im oduzmu tu posljednju slobodnu zonu te najavljujemo brojne akcije!

VIJEĆE UDRUGA ROJCA

Nadolazeći događaji

Petak, 29 Stu 2019 20:00 – Četvrtak, 12 Pro 2019 22:00

Utorak, 10 Pro 2019 14:00 – 17:00

Utorak, 10 Pro 2019 20:00 – 22:00

Srijeda, 11 Pro 2019 10:00 – 14:00

Srijeda, 11 Pro 2019 17:00 – 19:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.