Početna

Jutros su rojčani u svom parku uz Gajevu ulicu zatekli tešku mehanizaciju koja je pripremala teren zaafsaltiranje 30-ak metara duge staze koja od Gajeve ulice kroz park vodi do velikog platoa na kojem je parkiralište. Apsurd tim veći što normalni (asfaltirani) ulaz na plato već postoji 50-ak metara dalje.

Premda se radi o bagerima u parku, Grad na mjesto radova nije poslao osobu koja bi trebala voditi računa o tome da se postojeća stabla ne oštete, pa je došlo i do oštećenja korjenja stabla u parku.

 

Iznenađenje i nevjerica tim su veći što su udruge korisnice Rojca na svom Vijeću održanom u studenom 2009. odlučile podržati ideju Grada da se sa stražnje, sjeverne strane Rojca gradi parkiralište, ali da se protive ideji zatvaranja južnog platoa isključivo za potrebe parkirališta. Očitovanje Vijeća udruga iz Rojca o prijedlogu izgradnje parkirališta na južnoj i sjevernoj strani CGU Rojc upućeno je i Borisu Miletiću i Damiru Prhatu 19.11.2009. Međutim, navedeni gradski službenici ne poznaju ni temeljnu pristojnost odgovaranja na dopise i požurnice.
U tom su očitovanju navedene manifestacije i aktivnosti koje se događaju redovito na tom dijelu površine Rojca:
- košarkaški i nogometni tereni koriste se redovito, premda nisu prikladno opremljeni
- zagrijavanje i treninzi sportskih udruga organiziraju se i na asfaltiranim i na zelenim površinama (joga, borilački sportovi, seminari kapoeire...)
- sportske aktivnosti u okviru Dana Dnevnog centra za rehabilitaciju, koji se organiziraju zajedno s Udrugom roditelja, dešavaju se na tim površinama
- travnate površine koriste izviđači, a one asfaltirane mažoretkinje
- svi festivali koje organiziraju udruge iz Rojca koriste sve vanjske prostor (Monteparadiso festival, predstave u sklopu PUF-a)
- na tim je površinama organizirano otvoreno kino, gostovao je nekomercijalni artistički cirkus....

Potencijal tog prostora je mnogo veći, no on se zbog zapuštenosti i činjenice da je Grad plato dao u najam za poligon auto škola. do sada nije realizirao. Uz dodatna ulaganja na tim se prostorima može izgraditi dječje igralište, mjesto za rolanje, pravi skate park za koji postoji interes (pulski skejteri odlaze u Fažanu nakon što se interes za park u Rojcu počeo gubiti od 2004. godine, kada je Grad Pula zbog auto sajma skinuo ogradu oko parka, te je s time započelo i njegovo uništavanje i zapuštanje). Novi sadržaji mogli bi se uvesti i uz vlastito financiranje, o čemu smo, također, obavijestili Grad. Korisnici Rojca tražili su od Grada da velika površina ispred Rojca ostane isključivo u njegovoj funkciji kao javni prostor, KOJI ĆE SE VRIJEME KADA NEMA ZBIVANJA SLOBODNO MOĆI KORISTITI KAO OTVORENO PARKIRALIŠTE ZA SVE GRAĐAN. Za takvo rješenje nije bilo potrebno slati bagere u park.

No, umjesto dijaloga, Grad Pula se, kao i uvijek do sada, odlučio za ignoriranje građana i izraženih potreba i za željeznu ruku, koju bismo tako rado vidjeli u nekim drugim projektima poput dovršetka asfaltiranja pulske obilaznice ili izgradnje kanalizacije. Ali i na brojim drugim kritičnim točkama u gradu.

Danas smo od nadležne gradske službenice, Tamare Plec, saznali i da će se prostor neposredno ispred Rojca ograditi (?!) , kako bi se odvojio od budućeg parkirališta. Drugim riječima, zgrada Rojca bit će fizički ograđena od platoa ispred. To znači da se nikad više niti jedan koncert, festival ili predstava, niti bilo kakva druga aktivnost neće moći održati ispred Rojca!! Apsurdno i nevjerojatno.

O svemu tome ni zaposlenik Grada Pule na radnom mjestu voditelja Rojca, koji u zgradi ima i ured, nije bio upoznat. Koordinacija Rojca, koja se sastoji od 3 predstavnika Grada i 3 iz Rojca, čije je osnivanje i djelokrug rada potvrdilo odlukom Gradsko poglavarstvo, također nije bilo upoznata s današnjim događajima, pa se postavlja i pitanje smisla postojanja tog tijela. Grad je još jednom dokazao da NE ŽELI KOMUNIKACIJU. Grad Pula ne shvaća nužnost uključivanja građana u planiranje načina korištenja gradskih prostora, ne shvaća da su javni prostori u gradskom tkivu poluga zajedništva, da pridonose stvaranju osjećaja pripadnosti gradu i većeg zadovoljstva. A na sudjelovanju, solidarnosti i osjećaju pripadanja gradu gradi se društveni kapital, neophodni preduvjet za skladan razvoj grada. Ovakva gradska politika to onemogućava.

Već je mjesec rojčani sakupljaju novac za sadnju lipa oko Rojca. Do sad je sakupljeno novaca za 6 stabala, čija će se sadnja obaviti 21. ožujka na Svjetski dan šuma. Rojčani žele svoj okoliš učiniti humanijim ozelenjavanjem površina za koje sam Grad nema interesa ni sluha. Jedini protivnik tomu im je, izgleda, gradska uprava.

U Puli, 3.3.2010.

Nadolazeći događaji

Ponedjeljak, 18 Stu 2019 18:00 – 20:00

Utorak, 19 Stu 2019 20:00 – 22:00


Četvrtak, 21 Stu 2019 17:00 – 21:00

Petak, 22 Stu 2019 09:00 – 16:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.