Početna

U Mariboru je od 28. do 30 siječnja 2010. godine u organizaciji Pekarne magdalenske mreže održana međunarodna konferencija o modelima upravljanja nezavisnim centrima kulture pod nazivom "New Times New Models". U tri dana konferencije sudionici iz cijele Europe su raspravljali o ulozi centara za nezavisnu kulturu u razvoju društva i održivim i dinamičnim modelima upravljanja tim centrima, te njihovom odnosu prema javnoj upravi. Glavni je interes bio usmjeren ka razmjeni iskustava iz prakse, preprekama, primjerima dobre i inovativne prakse, sudioničkim modelima samo-upravljanja i hibridnim modelima javno-civilnodruštvenog partnerstva. Sve su teme predstavljene putem studija slučajeva odnosno prezentacijama o putu razvoja i trenutnoj situaciji u centrima nezavisne kulture diljem Europe (preko 20 sudionika predstavilo je svoje kulturne centre, a sve prezentacije možete naći na internetskim stranicama konferencije).

Model Rojca prezentirala je Dušica Radojčić iz Zelene Istre, voditeljica Radne grupe za Koordinaciju Rojca - prezentaciju možete pogledati ovdje: Rojc Model Presentation

Početni dio konferencije bio je posvećen definiranju nezavisne kulture i njenom odnosu prema društvu sa zaključkom prisutnih da je važna, premda ne i isključiva, osobina nezavisne kulture snažna društvena kritika. Javne ustanove u kulturi pod direktnim su utjecajem javne uprave tj. politike, pa se zato i kultura vrlo često instrumentalizira u političke svrhe. Poslušajte na tu temu audio snimku predavanja koje je održao Chris Torch (Culture Action Europe/Intercult) na http://www.pekarna.org/ntnm. Od predstavljenih primjera nezavisnih kulturnih centara izdvajam i preporučam prezentaciju koju je održala Sigrid Niemer o centru ufaFabrik u Berlinu. Vrijedi poslušati i prezentaciju Nataše Serec o Metelkovoj u Ljubljani, Anne Czapski o centru Fructose iz Dunquerquea, Auro Foxcrofta o centru Village Underground iz Londona, Dudleya Stewarta o Charleville Castleu iz Irske, Sonje Soldo i Emine Višnić o Centru za nezavisnu kulturu i mlade iz Zagreba itd.
Zaista dobro organizirana konferencija (pohvale Pekarni) s mnogo sudionika i primjera načina organiziranja i funkcioniranja nezavisnih kulturnih centara u Europi. Kreativna energija, međusobno povezivanje, suradnja i samoorganiziranje, ključ je koji je osigurao uspjeh brojnim centrima nezavisne kulture - pa zašto ne bi i u Rojcu? Sve je moguće, ako imamo viziju, ako preuzmemo rizik i sudjelujemo.
Ulogu nezavisne kulture najsažetije je iznio finski predstavnik na konferenciji citirajući gradonačelnika svog grada: "Za svaki cent uložen u nezavisnu kulturu, za svaki cent moći koje sam se tako odrekao, natrag sam dobio euro kreativne energije."

Podršku konferenciji dali su i Savez za Centar za nezavisnu kulturu i mlade iz Zagreba, Trans Europe Halles - Europska mreža nezavisnih kulturnih centaraAutre(s)partsL'Institute des VillesCulture Action Europe i dr.

 

Dušica Radojčić

Nadolazeći događaji

Četvrtak, 24 Lis 2019 19:00 – Četvrtak, 14 Stu 2019 19:00

Ponedjeljak, 11 Stu 2019 09:00 – Petak, 15 Stu 2019 15:00

Petak, 15 Stu 2019 20:00 – 23:00

Subota, 16 Stu 2019 17:00 – 22:00

Ponedjeljak, 18 Stu 2019 18:00 – 20:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.