Početna

Danas sve više govorimo o društveno kulturnim centrima kao prostorima polivalentnog tipa sa širokim programskim aktivnostima koji uključuju korisnike i publiku za koju djeluju i koji razvijaju aktivno, djelatno i održivo civilno društvo koje se bavi pitanjima demokracije i aktivno sudjeluje u zajednici. Funkcija društveno kulturnih centara ne bi trebla biti samo difuzija kulture i poticanje kreativnosti, već bi centri svojim djelovanjem trebali utjecati na život u lokalnoj zajednici.

Razvoj društveno kulturnih centara, a time i razvoj Društvenog centra Rojc ovisi o unaprijeđenju upravljanja infrastrukturom za potrebe organizacija civilnog drušva, građanskih inicijativa i lokalne zajednice. Koordinacija DC Rojc kao model sudioničkog upravljanja centrom koja postoji već 8 godina, pokazala je da ovakav model upravljanja nije u potpunosti održiv. 

S druge strane, iako su značajni napretci napravljeni u poboljšanju suradnje među organizacijama civilnog društva u DC Rojc, od strane većine još uvijek nije prepoznata važnost zajedničkog djelovanja u stvaranju zajedničke razvojne politike odnosno vizije te je i dalje prisutan nedostatak međusobne komunikacije što dovodi do stagnacije centra i neiskorištavanja mnogih potencijala. Večina organizacije civilnog društva iz DC Rojc još se uvijek nije pozicionirala kao aktivni subjekati u razvoju centra i u razvoju zajednice te u donošenju odluka važnih za njihov razvoj.

Obzirom da još uvijek nisu definirani kriteriji korištenja prostora u zgradi te nije jasan sustav dodjele i evaluacije korištenja prostora, nije moguće u potpunosti iskoristiti potencijal same infrastrukture centra. U samo jednoj godini rada zajednički prostor udruga u DC Rojc – Dnevni boravak pokazao je potrebu za daljnim umrežavanjem prostora za zajedničko korištenje, kao npr. stvaranje coworking zone, umrežavanje na razini kreativnih klastera i dr. što bi doprinijelo iskorištenosti resursa koje zgrada sama po sebi ima, a učvrstilo bi i programsko projektnu suradnju među udrugama te bi se otvorio prostor za razvoj novih društveno poduzetničkih ideja u DC Rojc.

 

Moguće vizije razvoja Rojca

Nadolazeći događaji


Petak, 14 Velj 2020 20:00 – 23:00

Petak, 13 Ožu 2020 20:00 – 23:00

Petak, 17 Tra 2020 20:00 – 23:00

Petak, 15 Svi 2020 20:00 – 23:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.