Početna

Kafići i restorani bitni su generatori razvoja društveno-kulturnih centara. Doprinose njihovoj otvorenosti i ugodnom suživotu. Kao točke susreta, na ovim mjestima ostvaruju se spontani, kreativni dijalozi, a nerijetko se ovdje rađaju nove ideje i započinju suradnje.

letak str.1 kaficNa svim javnim i kulturnim događanjima, ljudi se vole susresti s drugima i popričati. Kafić u aneksu Dnevnog boravka Rojca s izlazom na unutrašnje dvorište i terasom, odgovorio bi na ovu potrebu korisnika i publike. Ujedno bi omogućio bolju protočnost kroz prostor i odlično bi povezao vanjsku i unutarnju scenu. Kafić u Rojcu jedna je od društveno-poduzetničkih inicijativa Saveza udruga Rojca. S obzirom da DC Rojc ima značajan društveni potencijal u raznolikosti i brojnosti udruga, korisnika i publike, poslovni model mogao bi kombinirati standardni model s modelom kafića zajednice.

(Kafićima zajednice glavni fokus nije na hrani i piću koji se u njima konzumiraju, već na fenomenima dijeljenja u zajednici. U njima se nude domaći, svježi proizvodi, a najveći dio poslovanja bazira se na volonterskom radu. Ponudu su-kreiraju sami članovi zajednice, kao i cijenu. U ovakvim prostorima ostvaruje se raznovrsnost sadržaja i društvena dinamika.) 

Participativna radionica placemakinga - 2.dio

Na radionici participativnog uređenja prostora koja se održala u proljeće 2015. godine članice Saveza i korisnici DC-a Rojc izložili su prostorne ideje, potrebe i probleme DC Rojc. Jedan od zaključaka radionice bio je potreba da se što prije završi renovacija cjelokupnog prostora Dnevnog boravka kako bi se zaokružila ukupna multifunkcionalnost prostora te kako bi se napravio kafić zajednice. Za potrebe navedenog, 15. ožujka 2016. organizirali smo radionicu participativnog kreiranja prostora u suradnji s arhitektom Emilom Jurcanom iz zadruge Praksa, voditeljem Društva arhitekata Istre. Radionicom se kroz uključivanje građana u sukreiranje zajedničkog prostora želio ostvariti participativni doprinos i razviti osjećaj pripadanja prostoru u koji dolaze. Kroz radionicu sudionici su predlagali vizije kafića i programa u aneksu Dnevnog boravka i terase u unutrašnjem dvorištu.

Na radionici je sudjelovalo 13 sudionika. Za potrebe promocije i vidljivosti tiskan je plakat. Obavijest o radionici objavljena je na portalu rojcnet, fecobooku te su pozivi slani elektroničkom poštom i putem mailing liste.

Nakon radionice pristupilo se izradi idejnog projekta adaptacije drugog dijela kompleksa Dnevnog boravka u kojem bi bio smješten Kafić zajednice. Idejni projekt adaptacije sadrži i troškovnik potrebnih radova. Napravljena je i vizualna projekcija izgleda budućeg Kafića zajednice te glavnih razvojnih infrastrukturnih zahvata u DC Rojc (unutarnje dvorište, zeleni krov, prostor urbanog vrta i restorana, vanjsko igralište). Vizualnu projekciju napravili su Emil Jurcan, arhitekt i Vjeran Juhas, grafički dizajner.

Placemaking radionica II - Kafić zajednice (15.3.2016.)

Moguće vizije razvoja Rojca

Nadolazeći događaji

Petak, 13 Pro 2019 18:00 – 19:00

Petak, 13 Pro 2019 20:00 – 23:00

Subota, 14 Pro 2019 10:00 – 13:00


Nedjelja, 15 Pro 2019 10:00 – 13:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.