Početna

 

rsz program plakat open spaces-b2-page-00127. i 28. travnja u Društvenom centru Rojc održana je međunarodna konferencija "Open Spaces for Sharing and Imagination". Više od 20 predstavnika iz 10 europskih gradova predstavilo je dobre prakse upravljanja javnim i nezavisnim prostorima, društvenim i kulturnim centrima.

Prvi dan konferencije:

«Kreativni načini korištenja napuštenih zgrada – primjeri iz kojih možemo učiti» naziv je konferencije koju je Zelena Istra organizirala u okviru projekta «New Ideas for Old Buildings» (Nove ideje za stare zgrade) 27. travnja 2016. u Dnevnom boravku.

Danas se mnogi gradovi u svijetu susreću s problemom napuštenih zgrada ili cijelih područja kao posljedicom deindustrijalizacije, demilitarizacije, privatizacije ili gospodarske krize. U mnogim slučajevima tržište ne daje odgovor na taj problem, a iskustvo je pokazalo da se javnim novcem vrlo mali broj takvih prostora uspije obnoviti ili oživjeti.

U nekim europskim gradovima prostorni planeri već uzimaju model privremenog korištenja napuštenih prostora u obzir prilikom promišljanja urbanog razvoja. No, kada je ponovnoj upotrebi praznih prostora riječ, ipak se u najvećoj mjeri radi o prijedlozima neformalnih civilnih aktera koji čine tzv. kreativnu industriju, sastojeći se od umjetnika, arhitekata, dizajnera, start-up tvrtki i društveno-kulturnih grupa i aktivnosti. Te su grupe u stanju proizvesti jedinstveno i privlačno okruženje u "recikliranim" zgradama. Na konferenciji su gosti iz Njemačke, Portugala, Španjolske, Ujedinjenog kraljevstva i Francuske predstavili svoje inspirativne primjere kulturnih centara smještenih u napuštenim građevinama.

Problem uvrštavanja neplaniranih načina korištenja prostora u službene planove zahtijeva institucionalno rješenje. O dobrim primjerima takvih rješenja za privremeno korištenje napuštenih zgrada govorila je predstavnica organizacije «Ministarstvo prostora» iz Beograda, Iva Čukić. Arhitekt Dinko Peračić, koji je sa svojim timom izabran da predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu arhitekture, na konferenciji je prezentirao projekt we need it-we do it / to trebamo - to radimo.

Bilo je riječi i o novim modelima participativnog upravljanja društvenim i kulturnim centrima te o ulozi javne uprave u promociji ponovne upotrebe praznih zgrada i napuštenih urbanih područja. U panelu podršci javne uprave inicijativama predstavnika civilnog društva za ponovnu upotrebu napuštenih građevina sudjelovali su predstavnici londonskog kvarta Lewisham - UK, Općine Ajdovščina - Slovenija, Grad Liepaje – Latvija i Grada Oberhausena – Njemačka.    

 

Drugi dan konferencije pod nazivom „Društvene inovativne prakse i prostori suradnje“ tematizirao je odnos društveno kulturnih centara i zajednice, a organizator je Savez udruga Rojca i Gradska radionica u sklopu Otvorene platforme Rojc. 

 Sa svrhom otvaranja mogućnosti za dijalog i suradnju, ova međunarodna konferencija daje pregled dobrih praksi različitih zajednica i društvenih centara, mahom iz Europske unije, ali i domaćih primjera i inicijativa. Kao živi primjeri multidisciplinarnih klastera, društveni centri koriste inovativne prakse kojima doprinose pozitivnim promjenama u društvu. Djelujući kao središta društvenih inovacija, oni su laboratoriji i inkubatori novih načina rada, života i ko-kreacije održivih zajednica.

Izdvajamo glavne teme i sudionike:

 "Treći prostori" ili javni prostori susreta i suradnji, tema su o kojoj nam govore Fred Garnett, konzultant i suradnik Sveučilišta u Londonu i Christiaan Weiler, arhitekt i suradnik Darwin centra iz Bordeaux-a. Svojim izlaganjima obuhvatili su temu tzv. "pametnih gradova" i participativnog planiranja prostora za održive zajednice.

Primjer uspješne suradnje gradske uprave i zajednice u revitaliziranju i stavljanju u javnu funkciju mnogih napuštenih prostora u četvrti Londona – Lewishamu, prezentirao je Paul Chapman, London Borough of Lewisham.

Prakične primjere ekološke tranzicije ka održivim zajednicama prezentirali su Eugen Vuković iz Zelene akcije Zagreb, Werner Wiartalla iz Ufa Fabrik Berlin, Jean Pierre Brossard iz Darwin centra Bordeaux i Chloé Rivolet iz Cooperative des Tiers Lieux. Posebna tema su društvene inovacije i kolaborativni prostori o čemu su govorili Mirna Karzen iz Laboratorija za društvene inovacije, Anne San Miguele i Ruth Mayoral – ZAWP Bilbao i Matija Raos – Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca.

Poveznicu s DC Rojc i gradom Pulom prikazali smo kroz predstavljanje Otvorene platforme Rojc i gradskih kulturnih projekata koji doprinose revitalizaciji gradskih prostora. Kao uvod u lepezu ovih međunarodnih događanja, u srijedu 27. travnja otvorena je izložba koja je prikazala vizije mogućeg razvoja DC-a Rojc uz premijerni prikaz kratkog animiranog video filma „Rojc 2020“, nastalog u produkciji Jadranske animacije.

 

Kreativni načini korištenja napuštenih zgrada – primjeri iz kojih možemo učiti 27.4.16.

Društveno inovativne prakse i kolaborativni prostori 28.4.16.

 

Nadolazeći događaji

Petak, 13 Pro 2019 18:00 – 19:00

Petak, 13 Pro 2019 20:00 – 23:00

Subota, 14 Pro 2019 10:00 – 13:00


Nedjelja, 15 Pro 2019 10:00 – 13:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.