Početna

radio rojcRadio zajednice ili community radio naziv je za neprofitni radijski program lokalnog značaja. Definirati ga možemo kao radio kojeg pokreće, uređuje i realizira zajednica za zajednicu. Takav radio može biti vezan uz lokalnu zajednicu, ali i uz drugačije, tematske zajednice, poput nezavisne kulturne scene, civilnoga društva, ljubitelja glazbe, alternativne glazbene scene, zaljubljenika u sport, književnih ili filmskih entuzijasta itd. Neovisno o temi, glavne značajke radija zajednice su visok stupanj sudjelovanja građana, edukativan karakter i poticanje kreativnosti u lokalnoj zajednici. Koncept radija zajednice mijenja se kroz vrijeme i biva definiran od strane slušatelja kao i od strane pokretača radija u zajednici koji neprestano osluškuju i propituju njegove funkcije i potrebe u društvu danas.

Program radija zajednice stvaraju njegovi slušatelji i u usporedbi s internetom najsličniji je društvenim mrežama ili blogovima. On je otvorena platforma u kojoj svaki član zajednice može doprinijeti, ali i tražiti ono što želi, te platforma koja daje prostora sadržaju koji prolazi mimo (komercijalnog) nacionalnog etera. I najbolja stvar od svega – u današnje vrijeme on je tehnički nezahtjevan i relativno jednostavan i jeftin za pokretanje i održavanje, baš kao i web stranica ili stranica na društvenim mrežama.

Kako community radio nema komercijalne pretenzije i već je samom svojom definicijom ograničen na određenu skupinu, tako on ne pada pod utjecaje na koje nisu imuni masovni mediji. Velike korporacije, krupni kapital, politika i trendovi nisu opasnost za ovakav medij, pošto on nije komercijalan i njegovo egzistiranje ne ovisi o prodaji vlastitog etera odnosno prodaji i podređivanju vlastite uređivačke politike. Radio zajednice može se financirati iz svih dozvoljenih izvora (državne potpore, reklame, sponzorstva, donacije), ali i vlastitim aktivnostima (primjerice organizacije radionica, koncerata, itd).

Razlog postojanja ovakvog radija, radija Rojc, radija u zajednici i ono što bi takav radio trebao ponuditi, prema riječima jednog člana zajednice jest: “alternativa u glazbenom, političkom, antropološkom i svakodnevnom smislu.”

Radio Rojc za sada ima svoju web stranicu http://radio.rojc.eu/ na kojoj se nalaze tekstualni, audio i video sadržaji. To je radio u zajednici i za zajednicu. Zamišljen je kao internet portal kroz koji bi se plasirao i radijski sadržaj s ciljem podizanja svijesti građana o mogućnostima utjecaja građana na lokalnu zajednicu u medijskom prostoru.


 

Nadolazeći događaji

Ponedjeljak, 16 Pro 2019 19:00 – 22:00


Srijeda, 18 Pro 2019 10:30 – 13:00

Srijeda, 18 Pro 2019 19:00 – 22:00

Četvrtak, 19 Pro 2019 15:00 – 21:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.