Hrvoje Klasić: 1968. godina u Jugoslaviji i svijetu/predavanje+razgovor

22
Svi
2018

22 Svibanj 2018 20:00Hrvoje Klasić: 1968. godina u Jugoslaviji i svijetu/predavanje+razgovor

Povjesničar dr.sc. Hrvoje Klasić održati će predavanje na temu „1968. godina u Jugoslaviji i svijetu“ u utorak 22. svibnja s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca.

Prošlo je pola stoljeća od događaja 1968. godine koji su uzdrmali svijet. Rijetko koja godina u 20. stoljeću sadrži toliko bitnih događaja, mijena, bunta i želja za promjenom. U cijelom svijetu mladi protestiraju, traže promjene i poboljšanje položaja u društvu. To je godina borbe za prava crnaca, prava žena, antiratnih prosvjeda. Na istoku 1968. godinu obilježava intervencija zemalja Varšavskog pakta na Čehoslovačku i brutalno gušenje „Praškog proljeća“. U Jugoslaviji se događa prvo javno i masovno izražavanje nezadovoljstva – studentski prosvjedi. Studenti obustavljaju nastavu na fakultetima, izlaze na ulice, izdaju proglase i traže poboljšanje studentskih uvjeta, ali i poboljšanje općeg stanja u društvu. Svi ovi događaji imaju svoje specifičnosti, ali zajednički nazivnik im je želja za promjenom, odnosno poboljšanjem trenutnog stanja.

Dr. sc. Hrvoje Klasić, docent je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje kolegije vezane uz povijest 20. stoljeća, a autor je knjiga: „Jugoslavija i svijet 1968.“ i „Hrvatsko proljeće u Sisku“.

Nakon predavanje slijedi razgovor u kojem ćemo se dotaknuti najbitnijih i najzanimljivijih trenutaka u 1968. godini.

Organizator događaja je Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Pule i Zaklade Kultura nova.


Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.