Izložba „Under Cover“ u Dnevnom boravku Rojca

24
Velj
2017

24 Veljača 2017 - 16 Ožujak 2017, 20:00 - 21:00Izložba „Under Cover“ u Dnevnom boravku Rojca

zložba Under Cover bavi se apostrofiranjem vizualnog identiteta albuma nezavisnih bendova i glazbenika okupljajući mnogobrojna imena nezavisne, underground i demo hrvatske i regionalne scene i prezentirajući pedeset omota albuma kojima se stvara kontekstualni okvir za buduće promatranje vizualnog aspekta nosača zvuka, ali i mnogobrojnih umjetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Riječ je o pregledu značajnijih izdanja u posljednjih 10 godina s naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija. Područje bivše Jugoslavije je zanimljivo jer predstavlja neku vrstu translokalne, tj. regionalne scene (sve se države razvijaju u usponu pop i rock kulture i ikonike) koja ovisno o žanru djeluje i utječe na strujanja unutar pojedinih država, ali je nedovoljno obrađeno od raspada SFRJ što daje prostora novim spoznajama i zaključcima. Upravo iz tog razloga važno je uključenje regionalnog konteksta indie kulture u projekt Under Cover.

Vizualne umjetnosti kao popratni sadržaj glazbenog proizvoda nisu često viđena tema u hrvatskim galerijskim i muzejskim prostorima. Prvi pokušaj unošenja omota rock albuma u izložbeni prostor realizirao je Darko Glavan 1974. godine u zagrebačkom Studentskom centru. 2006. godine članovi Društva za istraživanje pop kulture (Branko Kostelnik, Vanja Babić, Željko Marciuš i umjetnički tandem Bachrach-Kristofić) organiziraju izložbu pod naslovom „Sound &Vision – Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe“ u zagrebačkoj galeriji Forum. 2009. godine Glavan priprema izložbu u Muzeju za umjetnost u obrt na temu „Dizajn u ritmu muzike za ples: Rock i likovnost“ koja nije održana zbog autorove smrti, što je ujedno i posljednji pokušaj samostalne izložbe na temu omota albuma. Usprkos prijašnjim izložbama, Under Cover predstavlja prvu izložbu posvećenu omotima isključivo nezavisnih sastava i glazbenika.

Izložbom se želi pojasniti uloga samih vizuala koji variraju u temama, pristupima i tehnikama. Bez dodatne alokacije u već navedene podjele, stavlja se naglasak na svaki pojedini omot koji danas više nego ikad predstavlja važan medij u obliku poruke ili estetski privlačnog vizuala. Kultura interneta promijenila je percepciju medijskih sadržaja pa tako i omota koji su dostupni u svakom trenutku, a da ne iziskuju značajnije produkcijske napore.

Upravo zbog toga se mnogi hrvatski i regionalni bendovi odlučuju za DIY omote koji daju mnogo intimniji uvid ne samo u vizual, nego i glazbeni aspekt nosača. Česte su također suradnje s bliskim prijateljima i poznanicima indie glazbenika gdje se opet uski krug ljudi uključenih u projekt može protumačiti premisom nezavisnog autorstva – autentičnost je sve. Sav materijal i interpretacije nastale su u suradnji kustoskog kolektiva i pripadajućih autora i glazbenika pri čemu se naglasak stavljao na autorsku interpretaciju kao način vrednovanja rada i autorstva.

Sudjelovanje mnogih dizajnera, likovnjaka i amaterskih umjetnika govori o potencijalnoj vrijednosti vizuala kao umjetničkog djela i mogućnostima zasebnog izlaganja omota kao djela. Istovremeno se izložba bavi idejnim začecima, motivom i procesom nastajanja, što albuma kao glazbenog produkta, što vizuala kao prve zaprimljene poruke kod publike. Iznoseći različite estetike, šarolike poetike i razmišljanja, postav i popratni katalog daju kontekstualni okvir koji predstavlja jednu viziju interpretativnog prikaza, ali istovremeno ostavlja mnogo prostora za drugačiji diskurs.


Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.