Događanja iz Dnevnog boravka

PLAKATZBOR100DPl

Dnevni boravak Rojca ugostit će u subotu 17.12. koncert samoorganiziranih zborova na kojem će nastupiti zborovi Kombinat iz Ljubljane i Praksa iz Pule.

Ženski zbor Kombinat dolazi iz Ljubljane, a osnovan ja na Dan ustanka naroda Slovenije, 27. travnja 2008. godine, kada je skupina djevojaka odlučila da će pjevati pjesme otpora iz cijelog svijeta.Prvi nastup imale su 23. svibnja 2008. u Menzi pri koritu, na Metelkovoj u Ljubljani, u sklopu proslave Dana mladosti.

Kako same kažu žele s crvenom kredom napisati tradiciju otpora ujedinjene u pjesmi i uvjerenju da je otpor jedan od osnovnih ljudskih prava. Vjeruju da kritička misao može proizići samo iz buntovnog stava i da današnje vrijeme proždire ljudsku dušu, a na oltar stavlja uspjeh, konkurentnost i izgled.

 

 

Svojim djelovanjem ne žele mijenjati svijet, ali vjeruju da se od gotovo zaboravljenih vrijednosti kao što su solidarnost, hrabrost, socijalna pravda, prijateljstvo i hrabrost svijet može učiniti ljepšim. Iz poštovanja prema svima onima koji su podigli svoje glasove i dati život, oživljavaju pjesme koje su bile hrabri duh u revolucijama i ustancima diljem svijeta. Te pjesme nisu samo uglazbljene riječi nego vrijedno i šokantno svjedočanstvo ljudske vjere u bolji svijet. Za sve ljude.

Prvi album ženskog zbora Kombinat objavljen je 2013., na njemu je kompilacija partizanskih, antifašističkih i protestnih pjesama, od “Ay Carmele” i “Bella Ciao” do “Bandiere Rosse” i “”Bilećanke”, a u prva tri tjedna bio je najprodavaniji CD u Sloveniji. Za nekoliko stotina prodanih komada prešišao je “veličine” poput Tonija Cetinskog i Justina Biebera. 

Prvi nastup u Hrvatskoj imale su nedavno u Šibeniku na proslavi 72. obljetnice oslobođenja Šibenika i Dalmacije prigodom koje je otvoren Muzej pobjede. U Dnevnom boravku Roja pridružit će im se i pulski Zbor Praksa. Kao i Kombinat i Zbor Praksa se okupio i izašao na ulice s pjesmama koje govore o društvenim razlikama u kojima živimo, klasnoj solidarnosti te nadilaženju nacionalnih barijera. Pjevaju pjesme koje su stoljećima služile političkom osnaživanju obespravljenih. Zbor broji već 40- ak nastupa od svog osnutka, u ožujku 2014. godine i to u Puli, Zagrebu, Ljubljani, Beču i Beogradu.

Koncert zbora Kombinat uz support zbora Praksa održat će se u Dnevnom boravku Rojca u subotu 17.12.. Početak je u 20.30 sati, a ulaz je slobodan.

Program organizira savez udruga Rojca u suradnji sa Zadrugom Praksa, a financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

 

Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.