Događanja iz Dnevnog boravka

nlo zgrabi svoju priliku fotoPredzadnjeg dana u programu revije dokumentarnog filma „Zimsko kino Rojc“ prikazat će se  dva hrvatska dokumentarca pod nazivom „Neovisna lista oportunista“ te „Ana trg“. Projekcija započinje u 19 sati a ulaz je slobodan.

Film "Neovisna Lista Oportunista" prati kandidaturu istoimene političke opcije na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2011-e godine, sastavljenu od studenata Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu čiji je glavni politički cilj bio parodija cijelog demokratskog izbornog procesa kakav danas postoji u Hrvatskoj. NLO  se  vodio  idejom  da  mnogi  građani  ne  znaju  za  koga točno  glasati, da  je  sustav parlamentarne demokracije rezultirao siromašnim dvostranačjem bez maštovitosti i inovativnosti.

U filmu pratimo 14 kandidata i način na koji se snalaze na političkom terenu. Već u prvim pozivima upućenih GONG-u i DIP-u, nailaze na kontradiktorne informacije što potvrđuje koliko se malo zna o izbornom zakonu, procesu kandidature i načinima političkog financiranja. Za vrijeme prikupljanja potpisa NLO se osvrnuo i na kandidacijske liste, te organizirao tombolu na glavnom zagrebačkom trgu gdje su izabrali slučajnog prolaznika za svog prvog kandidata na listi. Nakon prikupljenih 905 potpisa, završavaju se i posljednji papiri za predaju u Državno izborno povjerenstvo. U tom trenutku NLO projekt, zbog vlastitog propusta, dolazi do rizika raspadanja cijelog projekta...

ana trg foto„Ana trg“ film je o Ani koja već 40 godina dolazi pred gradsku crkvu prodavati religijske kalendare i krunice, bez dana odmora, po suncu, snijegu, kiši, nedjeljom i blagdanima. Iako prima redovnu penziju i ne pripada socijalnom dnu, ona ima druge motive. Samo pet metara dalje svoj štand razvila je Zorka, njezina neposredna konkurencija. Poslovnu logiku zadržavanja kupaca primijenile su jednostavno – međusobnim spuštanjem cijena. Iako u neprestanom sukobu, ne mogu jedna bez druge. Ovisnost o dinamičnom mikrosvijetu neprestanog protoka informacija, tračeva i živopisnih gradskih likova, učinila ih je simbolima jednog mikroprostora. Ana, Zorka i Trg, nerazdvojni su trio u duhovitom socijalnom eseju o pripadanju i prijateljstvu.

Obje večerašnje projekcije premijerno će se prikazati pulskoj publici. Zimsko kino Rojc, u kojem je protekla dva tjedna u suradnji s Restart Label-om prikazano 14 vrhunskih dokumentaraca, završava sutra s projekcijom filma „The Yes Man: Pobuna!“. 

Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.