Događanja iz Dnevnog boravka

tribina art in punk years 1„Svaki proizvod gađenja koji može postati negacija porodice je  - punk. Protest šakom jednog bića u destruktivnoj akciji  je – punk. Upoznavanje sa svim sredstvima dosade odbačenih seksualnim licemjerjem, laganog kompromisa i dobrih navika je – punk. Ukidanje logike, ples onih koji su nesposobni za stvaranje je – punk. Sloboda je – punk. Rika iskrivljene boli, miješanje suprotnosti i svih kontradikcija, ludosti i nebitnih stvari  je – život.“ -slobodno preuređen citat iz „Dada Manifesto“, Tristana Tzare 1918. U sklopu izložbe "In an Empty Square in the Heart of the City" koja je postavljena u Dnevnom boravku Rojca, u četvrtak 6.04. s početkom u 20 sati održat će se tribina pod nazivom "Art in Punk Years".

Izložba "In an Empty Square in the Heart of the City" predstavlja niz autora, umjetnika, likovnjaka, dizajnera, fotografa koji su danas renomirana imena suvremene umjetnosti. Njihovi se radovi nalaze u najznačajnijim muzejima cijelog svijeta, a prikazuje iste autore, njihove početke i kako je punk groznica s kraja 70-ih godina obilježila njih i njihov rad. Radovi su dokumenti podzemnog hedonizma pretočeni u izložbu koja prikazuje snagu druženja, koncerata i same aktere jedne subkulture koja i dan danas nakon 40 godina ima svoj smisao i snagu.

"In an Empty Square in the Heart of the City" nije niti ne želi biti retrospektiva, monografska izložba punka već izložba koja prikazuje prve "punk" umjetnike i njihovu vještinu bilježenja stavova povezanih s punk pokretom te kako je isti pokret obilježio njihov rukopis u daljnjem izražavanju.

Motivi koncerata, ulica, napuštenih zona gradova i tvrđava....to su mjesta mašte i protesta, propadanja i pripadanja, tijela u funkciji novih vrsta izražavanja i ikonografija koja postaje stav. Glazba, moda, odjeća i frizure postaju dresovi i uniforme koje govore – „When Attitudes Become Form“. Stoga nemojte punk u potpunosti shvatiti samo kao povijesni pojam, signalizirajući stav,  raspoloženje ili energiju koju unosi u umjetnosti od 1970-ih.

Naslov izložbe citat je Raymonda Pettibona umjetnika najpoznatijeg po coverima za mnoge izvođače s legendarne SST etikete. Autor koncepta izložbe je Marko Vojnić koji je ujedno i jedan od govornika na tribini. Osim Vojnića na tribini će govoriti i Damir Martinović Mrle "prvoborac" punka s ovih prostora, nekad član Termita, a danas poznat po radu u grupi Let 3, te Davor Kliman i Denis Sardoz iz pulske Škole primijenjenih umjetnosti. Uz razgovor o temi izložbe poseban naglasak bit će stavljen na lokalnu punk scenu i njene umjetničke dosege. Moderator tribine je Vedran Unukić.

Tribina "Art in the Punk Years" održat će se ovog četvrtka (6.04.) u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca. Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

TOOLBOX icon

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.