Događanja iz Dnevnog boravka

knjiga coverU petak 14.04. u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca bit će otvorena izložba Igora Čoke pod nazivom „Iza rešetaka“.
Igor Čoko nekad je više antropolog (što po struci - jednoj od boljih temeljnih podloga za fotografa - i jest), a manje fotograf. Ponekad je više fotograf, a manje antropolog, ali je povrh svega - čovjek. Koji nam, u potrazi za emocijom, kroz rešetke postavlja pitanje o predrasudama i stereotipima, donoseći dojmljivu skrivenu svakodnevicu "onih drugih" - počinitelja najtežih društvenih krimena, od naših očiju skrivenih daleko na izdržavanju kazni. Odgovor na postavljeno pitanje, sasvim normalno, prepušta nama.


"Iza rešetaka" naziv je i upravo izašle knjige fotografija o zatvorenicima bloka 5-1 poznatog beogradskog Ce-Zea, dok njezin autor Igor Čoko (1975) trenutno dane provodi snimajući ove druge - izmučene izbjeglice, koji su uslijed zatvaranja granica zaglavili u Beogradu i u nehumanim uvjetima pokušavaju preživjeti zimu, u napuštenim i derutnim skladištima na mjestu izgradnje famoznog beogradskog megalomanskog projekta.


Knjiga "Iza rešetaka" tek je dio rezultata, a sama je ponajprije mala crno-bijela oda posvećenosti, empatiji i angažiranosti. Autor je u temi proveo više od dvije godine, koliko je trebalo da pridobije sve moguće dozvole i pristanke, ali i prije svega - povjerenje " žestokih momaka" i stigmatiziranih robijaša koji s povjerenjem nemaju baš ništa u životu.

01 1U subotu 15.04. s početkom u 20 sati bit će prikazan drugi dio rezultata snimatelja Igora Čoke i režiserke i scenaristice Marine Kovačević, dokumentarni film "Zapisi iz ćelije br. 12". Film prati proces stvaranja istoimene predstave, koja je dramatizacija "Zapisa iz podzemlja" F.M. Dostojevskog, a rađena je kao projekt rehabilitacije s osuđenicima na izdržavanju kazne u beogradskom zatvoru. Dokumentarac je krajem prošle godine imao premijeru u New Yorku, nakon čega su uslijedili brojni pozivi pa je prikazivanje nastavljeno po američkim federalnim zatvorima kao dio rehabilitacije tamošnjih osuđenika.
Nakon filma slijedi predstavljanje knjige „Iza rešetaka“ uz razgovor s Marinom Kovačević i Igorom Čokom. Poseban gost na predstavljanju knjige bit će poznati hrvatski news i dokumentarni fotograf Hrvoje Polan čiju su izložbu „Priče o besmislu“ posjetioci Dnevnog boravka mogli razgledati tijekom listopada prošle godine.
Knjiga je objavljena u produkciji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu kao vid rehabilitacije osuđenika kroz umjetnost koja se sprovodi u ovoj kazneno popravnoj ustanovi, a po odobrenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.
Biografije:
Marina Kovačević:
Marina Kovačević, osnivač Centra za rehabilitaciju imaginacijom. Profesorica književnosti s doktoratom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Edukatorica je iz područja psihoterapije u Beogradskom centru za psihodramu. Autorica i realizatorica projekta kazališne predstave “Izbiračica“, K. Trifkovića i “Kada su bogovi bili ljudi, priča o Parisu i Heleni“ s pacijentima Klinike za psihijatrijske bolesti “dr Laza Lazarević“, kazališne predstave “Zapisi iz ćelije broj 12“, po motivima “Zapisa iz podzemlja“ Dostojevskog s kažnjenicima Okružnog zatvora u Beogradu, kao i dramatizacije kultnog stripa “Alan Ford”, također sa štićenicima ove ustanove. Po motivima Dostojevskog i predstave rađene s osuđenicima Okružnog zatvora u Beogradu “Zapisi iz ćelije broj 12“ je snimila istoimeni dokumentarni film koji je imao premijeru na međunarodnoj konferenciji u New Yorku krajem listopada 2016 godine. Film je poslije premijere krenuo na turneju po američkim zatvorima, pa je prikazan u federalnim zatvorima u Michiganu, Kentucky i San Quentin, kao dio rehabilitacije za američke osuđenike.
Igor Čoko:
Igor Čoko rođen je 1975. godine u Kninu, Hrvatska. Živi i radi u Beogradu. Po obrazovanju je diplomirani etnolog – antropolog. Iz perspektive vizualnog antropologa, kroz dokumentarnu i uličnu fotografiju istražuje senzibilitet ljudi, uličnog života i života stigmatiziranih grupa . Urednik je digitalnog magazina za uličnu i dokumentarnu fotografiju “Grain”. Do sada je svoje radove izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Francuskoj, Rumunjskoj, a radovi su objavljivani u vodećim medijima na prostoru bivše Jugoslavije i Europe, kao i na tematskim street photography sajtovima u svijetu. Autor je knjiga fotografija Subverzivna estetika ulice: Prizori raskošne stvarnosti i Iza rešetaka: Život osuđenika iz Okružnog zatvora u Beogradu. Dobitnik je glavne nagrada u kategoriji “Život reportaža” za seriju fotografija “Zatvor”, Press Photo Srbija, 2016..

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

OPROJC logo

radiorojc

TEHbanner

dnevniboravak logo

rezerviraj db

Dnevni boravak predstavlja

Najave događanja

14 Travanj 2017 - 05 Svibanj 2017, 20:00 - 23:00


29 Travanj 2017 - 30 Travanj 2017, 08:00 - 23:00


07 Svibanj 2017 09:00 - 12:00


Gdje se nalazimo

Za veću kartu kliknite ovdje.

 

mailing lista

NEWSLETTER-ikona

Partneri

 strukturni-invest-fondovi nacionalna-zaklada-logo razvoj-ljudskih-potencijala  eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova 
trans-europe-halles-logo logo mobilnost
eu-erasmus 1
ured-za-udruge GRAD-PULA-LOGO-1 zupanija istarska

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.