Vijesti iz drugih medija

Pulski Hacklab je već odavno znano mjesto susreta i prostor za eksperimente, sigurno utočište i laboratorij alternativnih informatičara kojima je prvenstveni cilj početak društvene promjene. Oduvijek su nudili alternativna informatička znanja i načine rada, a ovoga puta riječ je o kvalitetnom programu razmjene znanja za programere – Coding dojo. Program je započeo, no za usavršavanje vještina potrebno je mnogo vremena pa je i program zamišljen kao redovito vježbanje kroz duži vremenski period, tako da su još uvijek dobrodošli svi koji se žele uključiti. Konstanta ključni je put usavršavanja. Sastanci se obično održavaju svake prve ili druge subote u mjesecu, po dogovoru.

Slobodni softver kao sredstvo političkog aktivizma

 

Hacklab djeluje pod okriljem Udruge Monteparadiso i mjesto je susreta društveno angažiranih aktivista i tehnički "uradi sam" znalaca koji su voljni podijeliti svoja znanja bez naplate, a u programu svakako imaju prednost oni koji se žele baviti ozbiljnijim informatičkim radom, Internet aktivizmom, djelovanjem u zajednici ili razvitkom slobodnih softvera koji su osnova na kojoj rade.

Slobodni GNU/Linux softveri su, kako tvrde, njihova politička i ekonomska odluka. Smatraju kako je jedino slobodan i besplatan software otvorenog koda održiv. Društvo je prihvatilo korištenje takvog softwarea jer bez obzira na originalnu namjenu računalnih programa, hacker može i legalno mu je dopušteno, reprogramirati ga te koristiti na način kakav možda nije zamišljen, ali je moguć. U ekonomskom smislu oni svoje usluge pružaju besplatno kako bi stvorili mrežu koja će se suprotstaviti marketinškim mrežama kojima smo opkoljeni. Oni koji nešto pružaju bez zahtijevanja novčane naknade, kažu, nisu ti koji će od mladih, izoliranih ili potlačenih društvenih skupina uzimati novac i slati ga velikim multinacionalnim kompanijama, vlasnicama patenata na lijekove, kulturne proizvode i pravima copyrighta nad binarnim nakupinama informacija koje se nazivaju softwareom. U Hacklabu rade isključivo volonteri, a u rad i program može se uključiti svatko dobre volje te svatko tko podržava razvoj civilnog društva.

Program razmjene znanja Coding dojo se od prošle godine redovito održava u prostorima Hacklaba. Imajući u vidu da no za to ne znaju mnogi s obzirom da tematika nije od interesa za širu javnost koja se ne razumije u informatiku na dubljoj razini. Coding dojo je namijenjen programerima i onima koji to eventualno žele postati. Programiranje je vještina koja se uči i ako netko želi postati programer, mora uvježbavati svoje vještine svakodnevno, odnosno redovito. Coding dojo program je u kojem to mogu i učiniti, mjesto je to gdje se susreću programeri različitih profila i stupnja znanja i jednostavno uče jedni od drugih. Princip sastanaka i predavanja vrlo je otvoren i pretpostavlja ugodnu radnu okolinu bez natjecateljskih pretenzija, gdje će uz uzajamno, a s ciljem razmjene znanja, učenje jedni drugima postavljati programerske izazove s ciljem širenja znanja.

Ideja korijene ima u Kodiranju kata kojeg je osmislio Dave Thomas. Coding dojo program prvi je put organizirao Laurent Bossavit u Prizu 2005. godine, a sastanci su se održavali na tjednoj razini. Okupljanje je podrazumijevalo druženje programera koji se u sklopu programa, predavanja i ostalih aktivnosti tretiraju kao jednaki. Početnici su ondje u jednakoj poziciji kao studenti informatike ili već skovani profesionalci. Znanje svakog člana jednako je uvaženo, a rad se bez iznimke može zaustaviti kad god nekome nešto nije jasno. Napominje se u programu kako se također neće davati prednost ni jednom od određenih programskih jezika već je to stvar odabira pojedinog člana. Termine provjerite u sljedećem linku i budite sigurni da je svaki developer dobrodošao!

 

Napisala: Mia Levak
Izvor: pulski.hr

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.