Vijesti iz drugih medija

U subotu u Monteparadiso klubu, u podzemlju Rojca, nastupaju čak tri benda. Svirka počinje u 22 sata, nastupaju novosadski Vrisak generacije dok domaćini, pulski Pasmaters i Žmanjana dica koncertom promoviraju novi split album “The only sane way” objavljen u rujnu. Album je sniman ove godine u studiju “Ja sam gluh” Gorana Jularića Juleta, a split izdanje zapravo je zajedničko izdanje na kojem se nalaze albumi oba benda te jedna zajednička pjesma. Ukratko, stara škola hardcore/punka čiji su korijeni iz zlatnog doba 80-ih, reći će znalci. Posveta na albumu kaže da je posvećen svim hrabrim ljudima koji su dali svoje živote u borbi protiv nazi ološa kroz stoljeća. O tome, ali i o turneji, planovima, sceni razgovaramo s Pasmatersima.

 

Što donosi novi, peti album Pasmatersa?

- Na albumu smo snimili, uz nove, i puno starih stvari s prvoga albuma u novim aranžmanima. Žanrovski se nije odmakao od prijašnjih izdanja. Bend je ostao vjeran svojoj žestokoj oldschool hardcore religiji.

- Zašto baš split izdanje?
- Jer je puno interesantnije od solo izdanja. Malo para, puno muzike!

- Distribucija?
- Distribucija je, kao i uvijek, ostala na nama, tako da ukoliko netko želi posjedovati CD neka se obrati nama. A album je već i na internetu dostupan za besplatno skidanje. Živio download!

- -U rujnu ste album promovirali europskom turnejom?

- Na turneju, od 17 dana, smo krenuli sa bratskim bendom Nulla Osta ostavivši za sobom miris domaće HardCore paljevine u sljedećim zemljama Sloveniji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Austriji. Zadnji koncert turneje bio je u Zagrebu.

- Možete li nakon turneje usporediti domaću scenu s inozemnom?
- Naša domaća scena je, tako reći, na istom nivou kao europska. Ima nekakvih sitnih nijansi, ali u glavnini to je sve tu negdje.Naravno da se punk scena mijenja, internet je, kao i u svim segmentima društva, uz svoje prednosti i mane, uzeo stvari u svoje ruke, ostavljajući tako manje mjesta oblicima druženja bez njega. Podzemlje Rojca tu, kao i puno drugih mjesta ovdje i u svijetu, po malo gubi bitku s publikom, ali teško je generalizirati jer mi odnosno Podzemlje, imamo više uspona nego padova.

- Što konkretno znači više uspona nego padova?
- Pa uspon je da se pojavi dovoljno publike na koncertu da se uspiju pokriti njegovi troškovi. Opstanak malih klubova nije upitan dok god ima bendova koji će u njima svirati, a takvih je još uvijek jako puno i za takva događanja će se uvijek naći nešto publike.

- Spominjali ste neke potencijalne nastupe u Aziji?
- Pa, to smo si, pogotovo nakon europske turneje, zacrtali kao jedan od ciljeva. Vidjet ćemo je li ga moguće i ostvariti. Samo je novac u pitanju, naravno.

- Kako uopće financirate turneje, albume?
- Turneja se ustvari financira od grada do grada tako da kad se vratiš doma, pokrio si sve troškove, iznajmljivanje kombija, benzin, hranu. S albumima, majicama i ostalim je druga stvar, to financiraš iz svog džepa, pa ako ti se vrate troškovi si sretan, jer mi glavninu svega uglavnom podjelimo, pravi pank! DIY je jedini mogući način izdavanja za bendove kao što smo mi, nikome ne odgovaraš, niti si kome šta dužan.

- Spominjali ste negativne reakcije na omot albuma?
Ma nisu negativne reakcije, nego povezivanje motiva na novom omotu isključivo sa komunizmom. Omot je umjetnička fotografija režisera i umjetnika Žorža Skrigina, i nama je taj njegov motiv čisto oličenje antifašizma, a ne komunizma. Možda su svi komunisti bili antifašisti ali nisu svi antifašist bili komunisti u tom periodu a i danas.

- Album ste posvetili antifašizmu. Što predstavlja fašizam današnjice, koliko je mutirao u neke možda suptilnije oblike?
- Fašizam se možda jednim dijelom kamuflirao i uvukao u sve današnje društvene elemente, polako ponovo osvajajući Europu s još jačom i raznovrsnijom dozom mržnje nego nekada, hranjen općim stanjem neimaštine i beznađa, ali njegovi najprimitivnij oblici, još uvijek svakodnevno divljaju, ubijaju, napadaju, maltretiraju neistomišljenike, “niže rase” i ostale ljude koji su na mentalnom nivou daleko dalje evoluirali od njih samih. Borba se, u prvom redu, sastoji u edukaciji i buđenju, njegovanju stare antifašističke tradicije jednog naroda koji nije još zaboravio prave vrijednosti života poput istine, pravde, tolerancije, dobrote i tako dalje, uostalom zar uopće možemo smatrati normalnog čovjeka kojemu to nisu prave životne vrijednosti ! Zato narode - probudi se!

Izvor:
Marta Baradić / Glas Istre

Nadolazeći događaji

Subota, 22 Velj 2020 20:00 – Četvrtak, 05 Ožu 2020 23:00

Utorak, 03 Ožu 2020 18:00 – 20:00

Srijeda, 04 Ožu 2020 18:00 – 20:00

Četvrtak, 05 Ožu 2020 17:00 – 21:00

Utorak, 10 Ožu 2020 17:00 – 19:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.