Početna
rojc rooftop
Poštovani svi i sve u Rojcu,
jučer je započeo postupajk javne nabave za rekonstrukciju dijela krova zgrade Društvenog centra Rojc (sjeverozapadni i sjeverni centralni dio krova). Nabavu provodi Castrum. Ovaj je postupak zanimljiv iz više razloga. Najprije zato što je od 1.1.2017. novi Zakon o javnoj nabavi koji ja napravljen kako bi se raspolaganje javnim (našim) novcem učinilo transparentnijim i manje koruptivnim. Taj novi postupak predviđa i Prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. To je postupak u kojem javnost može dati primjedbe na natječaj ili na npr. sadržaj troškovnika. Dokumente u okviru tog prethodnog savjetovanja možete pronaći na stranicama Castruma
 ovo je direktna poveznica 
Informaciju možete proslijediti tvrtkama potencijalno zainteresiranima za posao.  Prethodno savjetovanje traje do 9. travnja. Nakon toga se razmatraju pristigli komentari,  eventualno ispravljaju dokumenti i tek zatim ide službeni postupak javne nabave. 
Drugi razlog zbog kojeg je ovaj postupak važan je što me Castrum kao predsjednicu Koordinacije Društvenog centra Rojc, tijela kojeg čine predstavnici Grada Pule i predstavnici Rojčana koji zajedno donose odluke koje se tiču upravljanja zgradom, imenovao u povjerenstvo za provedbu ovog postupka javne nabave (po nalogu Grada Pule). Povjerentsvo ima 5 članova - predstavnici i predstavnice Grada Pule, Castruma, certificirani provoditelj javne nabave i ja. Smatram da je to vrlo dobar način na koji građani mogu nadzirati trošenje javnog novca budući da su upravo postupci javne nabave najproblematičniji kad je pogodovanje i korupcija u pitanju i nadam se da će i druga javna poduzeća kao i gradovi i općine prihvatiti ovaj model javnog nadzora nad raspolaganjem javnim novcem. Drugi mogući način nadzora je imenovanje predstavnika zainteresirane javnosti u nadzorne odbore javnih poduzeća. Nadam se da ćemo se kao društvo razvijati i i to imati prilike vidjeti u praksi. Demokratizacija i podizanje kvalitete i učinkovitosti javne prave pretpostavlju kako aktivne građane tako i predstavnike uprave koji razumiju demokratske vrijednosti. 
I na kraju nešto o načinu na koji su prikupljena sredstva za popravak krova. Procijenjena vrijednost nabave za radove popravka krova je 700.000,00 kn.  Koordinacija Društvenog centra Rojc osnovana je 2008. godine (3 predstavika Rojčana + 3 predstavnika Grada Pule). Osnovno održavanje zgrade plaćalo se i još uvijek se plaća se iz gradskog proračuna. Te je 2008. godine financijska situacija bila loša a trošenje netransparentno. Inzistiranjem predstavnika Rojca u Koordinaciji trošenje je s godinama postalo racionalnije, funkcionalnije i transparentnije, što nije bilo nimalo lako postići, pa je po prvi puta godina konačno zaključena bez dugova tek 2014.. Svjesni vrlo loše situacs krovom zgrade i nužnosti veće investicije u popravak, tijekom 2015. i 2016. štedjeli smo novac i uspjeli prikupiti dovoljno za popravak. Početkom 2017. Grad je na račun Rojca uplatio dodatna sredstva, kao rezervu. 
Uz mene su u Koordinaciji Društvenog centra Rojc kao predstavnici Saveza udruga Rojca i Danijela Vukelja i Marko Grbac Knapić. Naš rad u tom tijelu je volonterski.  
Pozivam vas da pogledate dokumente za javnu nabavu. Eventualne komentare uputite Castrumu na email adresu navedenu u dokumentaciji.
 
Lijepi pozdrav,
Dušica Radojčić,
predsjednica Koordinacije DC Rojc

Nadolazeći događaji

Petak, 17 Tra 2020 20:00 – 23:00

Petak, 15 Svi 2020 20:00 – 23:00

Petak, 12 Lip 2020 20:00 – 23:00

Srijeda, 23 Pro 2020 18:30 – 21:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.