Anton Motika - Izložba Animalije (Crteži iz ladice)

Petak, 20 Ruj 2019 20:30 – Srijeda, 23 Lis 2019 23:00

Izložba Animalije (Crteži iz ladice) autora Antuna Motike (Pula, 30. prosinca 1902. – Zagreb, 13. veljače 1992.), prvoga istarskog akademski školovanoga likovnog umjetnika, Puljanima ponovno "otkrivenog" osnivanjem Zbirke Antun Motika 2006. godine, nasumični je izbor repariranih djela do sada neizlaganih javnosti, do ove prigode izloženih u Društvenom centru Rojc. U ovom iznimnom i kulturološki značajnom društvenom centru, u zajednici koja generira novu likovnost, kulturu i estetiku, prezentirani dio likovne djelatnosti ovoga važnog istarskog likovnjaka našao je pravo mjesto. Naime, djela koja se prvi puta prikazuju javnosti nakon reparacije i zaštite u radionici Zbirke Motika smještena je u Društvenom centru Rojc.

Antun je Motika je u razdoblju dužim od dvadeset godina, posvetio veliki dio svoga opusa upravo skicama u tehnici ugljena na pak-papiru, skicama koje su u začecima bile namijenjene izradi skulptura u raznim materijalima, no kasnijim su razvojem i produkcijom postala autonomna crtačka likovna djela, a danas nam ukazuju na autorsku i zanatsku vještinu, na likovnu kreativnost Antuna Motike.

U tim crtežima nije poželjno tražiti pretenciozno "kodirano" značenje i(li) skrivenu likovno-društvenu poruku, prije svega vidimo crtačku virtuoznost i pokaz onoga što nalazimo u slikarskim i kiparskim djelima koje se ponekad nepravedno označavaju važnijim i vrjednijim za suvremeno slikarstvo.

Prijatelj Antuna Motike, suradnik i kustos mnogih kasnijih izložbi, Darko Glavan vjerojatno je najbolje opisao važnost upravo ove likovne faze i istraživanja, faze u kojoj se autor "odmarao" od tada alternativnih likovnih lumino-eksperimenata i vizualnih istraživanja, kustos koji je, unatoč razlici u vremenu nastanka i različitih interpretacija crteža, najbolje proniknuo u potrebu autora za osnovnim likovnim izrazom, za elementarnom tehnikom i motivom.

Svakako ne možemo zanemariti nemali utjecaj Antuna Motike, napose kao predavača u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, na poslijeratnu generaciju iz sredine prošloga stoljeća među kojima su bili Josip Diminić i Ivan Obrovac, umjetnika čiji je značaj opće poznat u novoj i novijoj istarskoj suvremenoj likovnoj sceni.

Ovom izložbom, osim premijerne prezentacije manjeg djela skica-crteža-animalija Antuna Motike, želimo skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da se upravo u Društvenom centru Rojc nastavlja davno započeta priča likovnog života Pule i Istre, koja danas u svim mogućim suvremenim oblicima nalazi nove izraze i forme, publiku i poštovatelje, ali i mjesto u suvremenoj umjetnosti.

Antun Motika je dokaz kako se uporni rad i istraživanja na području vizualne umjetnosti ne može zanemarivati, ignorirati, kako ne postoje odabranici likovne kritike, kulturne politike i umjetničkih medija, već osobenjaci ili skupine na kojima počiva trenutno aktualna i sva buduća – u punom smislu te sintagme – likovna kultura.

                                                                                                                                                                                                                  Eros Čakić, voditelj Zbirke

 Izložbu organiziraju Zbirka umjetnina grada Pule i Savez udruga Rojca.

Programi Dnevnog boravka financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Nadolazeći događaji


Petak, 21 Velj 2020 20:00 – 23:00

Subota, 22 Velj 2020 20:00 – Četvrtak, 05 Ožu 2020 23:00

Utorak, 03 Ožu 2020 18:00 – 20:00

Srijeda, 04 Ožu 2020 18:00 – 20:00

NEWSLETTER-ikona

mailing lista

Partneri

nacionalna-zaklada-NOVO

 strukturni-invest-fondovi razvoj-ljudskih-potencijala eu-logo logo-HR-1 zaklada-kultura-nova
trans-europe-halles-logo logo mobilnost ured-za-udruge  eu-erasmus 1 GRAD-PULA-LOGO-1  zupanija istarska 

 

 

   Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

 

S5 Box

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.