Skip to content

Video

Projekt "Lokotron"

“LOKOTRON” je zajednički audio – vizualni projekt rojčanskih umjetnika Marka Grpca – Knapića i Dejana Štifanića.

Lokotron je osmišljen kao jedinstveni multimedijski umjetnički produkt i audio-vizualna banka podataka zgrade D.C. Rojc u Puli zabilježena 2020 godine. Zgrada D.C. Rojc ima više od sto udruga različitih polja djelovanja koje svojim aktivnostima daju specifičnu bazu zvukova i vizualnih doživljaja.

Kao ideja vodilja poslužila su vrata zgrade, koja predstavljaju korisnike prostora na jedan specifičan način. Audio snimanjem zvuka svakih vrata i fotografiranjem istih dobili smo zanimljivu bazu podataka koja ima umjetničku, arheološku i sociološku vrijednost.

Projekt “Lokotron” provela je Udruga građana Armazonex uz potporu odjela za kulturu grada Pule.

Prvo državno skateboarding prvenstvo (Skate park Rojc)

9. listopada, 2021. godine u skate parku pored Društvenog centra Rojc održalo se prvo državno skateboarding prvenstvo.

Prvenstvo je održano u organizaciji domaćeg Skateboard kluba “Wanted” i Hrvatske Skateboarding Komisije.

Na natjecanju su sudjelovali članovi raznih skateboard klubava iz cijele Hrvatske (S.K. Wanted Pula, S.K. AZUR Umag, S.K. Carbonina Rovinj, S.K. Kolo Split i S.K. Shpaolin Zagreb.), a ukupno se prijavio 21 natjecatelj (13 seniora i 8 juniora).

Pobjednik u juniorskoj kategoriji bio je Teo Mickulić (2006. g., Pula) dok je u seniorskoj kategoriji najbolji bio Domagoj Gudac (1994 g., Novska).

Oba pobjednika ostvarila su plasman na Svjetske skate igre koje će se održati u Argentinu (Buenos Aires).

Art Studio - "13. dani stvaralaštva"

U organizaciji udruge Art Studio, u razdoblju od 4. do 29. kolovoza, 2021. održali su se “13. dani stvaralaštva”.

“Dane stvaralaštva” čine bogati i različiti programi radionica, izložbi, humanitarnih programa,  radionica za najmlađte okuplja različithe umjetnike, profesionalce, osobe s posebnim potrebama, umirovljenike i djecu.

Ovogodišnji program održavao se u Puli, Medulinu, Vodnjanu, Pomeru i Pješčanoj uvali, a predstavio je brojne izložbe i radionice.

 

Rojc 2020

Video “Rojc 2020” predstavlja viziju razvoja društvenog centra. Kroz dvije godine prikupljale su se ideje i razmišljanja korisnika i građana Pule u kojem bi se smjeru DC Rojc trebao razvijati. Inspiriran prikupljenim informacijama, animirani video “Rojc 2020” prikazuje kako bi centar mogao izgledati 2020. godine.

Grad Rojc

Film “Grad Rojc” predstavlja društveni centar Karlo Rojc iz Pule kao jedinstven primjer suživota brojnih i različitih organizacija civilnog društva na jednom mjestu. Film je realiziran u sklopu projekta Saveza udruga Rojca pod nazivom “Upoznaj svog susjeda”. Prikazuje elemnete suradnje i kohezije korisnika Rojca na zajedničkim programima i projektima.

Umrežavanje otpora

Prostorna pravda

“Prostorna pravda” (Filmaktiv, 2014.) je kratki dokumentarni film nastao u sklopu projekta Prostorna pravda. Partnerske organizacije (Zelena Istra, Srđ je naš, Pravo na grad. Kinookus, Ekološka udruga Krka Knin, Filmaktiv) ovim projektom nastavljaju uspješnu suradnju iz prethodnih godina koja je povezivala sredine u kojima se najakutnije manifestiraju strukturni problemi upravljanja prostornim resursima u našem društvu: od masovne apartmanizacije vrijednog priobalnog i agrarnog područja projektima izgradnje golf terena u Dubrovniku, Puli i Šibensko-kninskoj županiji, preko privatizacija javnog prostora političkim pogodovanjem i manipulacijom javnim interesom u Zagrebu, do sustavnog isključivanja građana iz procesa odlučivanja. Partnerske organizacije nositeljice su društvenog angažmana oko tih problema u svojim sredinama, ali djeluju i šire prema javnosti, zakonodavnom okviru i pomaganju drugim sredinama. Dok je prethodni zajednički rad bio prvenstveno usmjeren na prijenos znanja i kapacitiranje inicijativa protiv prostornih devastacija u sredinama partnera, ovim projektom partneri su se složili otići korak dalje i graditi civilnodruštveni okvir za sustavno djelovanje na prostornim politikama. Više informacija na prostornapravda.org // financirano sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva // Režija i montaža: Marta Batinić, Sanja Kapidžić // Novinarka: Sanja Kapidžić // Kamera: Sanja Kapidžić, Ana Jurčić, Marta Batinić // Zvuk: Ana Jurčić, Marta Batinić // Obrada slike i zvuka: Marta Batinić // Umjetnički savjetnik: Marin Lukanović // Dodatne snimke: Mario Miljak, Zlatko Tomić, Istarski portal Regional Express, Goran Šaponja, Igor Šaponja, Vjekoslav Gašparović, Lovro Čepelak, Igor Bezinović, Boris Cvjetanović,Jadran Boban // Glazba: Chris Zabriskie, Anita, Nic Bommarito, I Cactus // Produkcija: Filmaktiv 2014.

Akcija Rojc

Akcija Rojc

U Nedjelju 21.03.2010. Rojčani su na sebi svojstven način zauzeli javni prostor ispred Rojca i dokazali da je to prostor ogromnog potencijala te da je “plato” nedjeljiva okućnica Rojca i vlasništvo svih njegovih korisnika! Kreativna energija, druženje, dobra vibra, sloboda i miris maneštre uz odličnu glazbu i bogat kulturni i sportski program oduševili su sve prisutne te su svi bili složni kako se ovo mora ponoviti… Skejteri, bajkeri, breakdenceri, žongleri, streličari, mali sportaši, košarkaši, nogometaši, svirači, izviđači, gimnastičarke i mnogi, mnogi drugi sudjelovali su i prezentirali svoj rad…

Mijenjam svijet: Mjesto zvano Rojc

Emisija "Mijenjam svijet" - "Mjesto zvano Rojc"

Dvorac Rojc

Golemi kompleks vojarni bivše JNA Grad Pula dodijelio je mladima za Projekt Rojc kojemu je cilj okupiti sve gradske udruge i stvoriti multimedijalni centar civilnog sektora. Zgrade, kojima su nekada hodali đaci austrougarske i talijanske pomorske škole, marširali mornari ratne mornarice bivše države, a u vrijeme Domovinskog rata u njima privremeni dom našle stotine izbjeglica i prognanika, posljednjih desetak godina osvaja niz pulskih nevladinih udruga, kulturno-umjetničkih društava i sportskih klubova. Emisija donosi priču o brojnim aktivistima Rojca te o povijesti i sadašnjosti ove kreativne tvornice i kulturnog središta Pule.

Dvorac Rojc